Do góry

Desery Przepis na:

Chrusty

Chrusty

Autor:

Przepisów i artykułów: 73 Ocena: 1439

Dodano:

Odsłon: 7868

Chrusty faworki jak kto woli,delikatne i chrupiące do kawy :)

Składniki

  • 0,5 kg. mąki
  • 4 jajka
  • 1 kieliszek spirytusu
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia
> 6 os. 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki dobrze wyrobić,następnie przez około 10 minut ciasto "ubijać"wałkiem tak aby powstało jak najwięcej pęcherzyków powietrza.Następnie ciasto podzielić na mniejsze porcje,rozwałkowywać bardzo cienko.Wycinać paski,następnie prostokąty lub równoległoboki ok.10 cm(moje jak widać mają różną długość) .Następnie nacinamy w środku i przeciągamy jeden koniec.

  2. W garnku rozgrzać olej i smażyć faworki z dwóch stron na złoty kolor.
    Osuszyć na ręczniku papierowym i posypać cukrem pudrem.


    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń