Do góry

Desery Przepis na:

Ciasteczka Cantuccini

Ciasteczka Cantuccini

Autor:

Przepisów i artykułów: 22 Ocena: 76

Dodano:

Odsłon: 1209

Włosi podają Cantuccini z aromatyczną kawą, w której maczają te pachnące migdałami i cytryną ciasteczka. W każdej kawiarni koło ekspresu można zobaczyć wielkie słoje z tymi przepysznymi ciasteczkami. Z każdych z wakacji z Włoch wracałam z paczką cantuccini, które niestety szybko znikały z mojego słoja w kuchni. W tamtym roku po powrocie z Sardynii postanowiłam sama zrobić te boskie ciasteczka. I co się okazało, że przepis jest banalnie prosty, a ciasteczka smakują jak te kupione we Włoszech. Od tamtej pory robię ciasteczka regularnie, a ja mogę spać spokojnie, ze nie muszę czekać do kolejnych wakacji aby kupić sobie te słodkie ciasteczka. Cantuccini najlepiej smakują z filiżanką cappuccino.

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g cukru, ja używam białego ale można zastąpić trzcinowym.
  • 50 g płatków migdałowych lub drobno posiekanych migdałów
  • 50 g całych migdałów w skórce
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jaja
  • Otarta skórka z 1 cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Szczypta soli
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Na stolnicę przesiewamy mąkę.
    Dodajemy do niej wszystkie składniki suche: sól, proszek do pieczenia, cukier, migdały
    Całość mieszamy i robimy po środku dołeczek w który wbijamy 2 jajka, sok z cytryny oraz startą skórkę cytrynową
    Ciasto zagniatamy, jeśli nie będzie się kleić można dodać kolejną łyżkę soku z cytryny

  2. Z ciasta formujemy 3 wałki o średnicy 4 cm.
    Piekarnik rozgrzewamy do 180 cm
    Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia
    3 wałki z ciastem wykładamy na blaszkę ( ja je dodatkowo delikatnie spłaszczam, żeby nie były takie okrągłe po upieczeniu)
    Pieczemy 30 minut w 180 stopniach ( grzanie góra dół)

  3. Po 30 minutach przekładamy gorące wałki z ciastem na deskę ( uwaga bo gorące)
    Używając ostrego noża kroimy na małe kromeczki na szerokość 1,5cm
    Piekarnik skręcamy do 160 stopni
    Kromeczki układamy na blaszce i pieczemy 10 minut
    Wyciągamy ostrożnie blaszkę i przewracamy ciastka na 2 stronę
    Pieczemy ponownie 10 minut
    Wyciągamy ciasteczka do ostygnięcia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń