Do góry

Desery Przepis na:

Ciasteczka czekoladowo kokosowe

Ciasteczka czekoladowo kokosowe

Autor: Leksandrale

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 3

Dodano: 19.03.2013

Odsłon: 658

z jednego przepisu wychodzi duża ilość, smaczne, ładnie prezentują się na stole kiedy przyjdzie niezapowiedziany gość

Składniki

> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Czekolady połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.

  2. W miseczce wymieszać kakao, mąkę i wiórki kokosowe

  3. Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo roztopioną czekoladę.

  4. Na końcu wmieszać szpatułką lub łyżką drewnianą składniki z miski.

  5. Pozostawić do 10 – 15 min. (Ciasto zgęstnieje. Gdyby było za rzadkie, dodać jeszcze trochę mąki. Ja nie dosypywałam).

  6. Formować w rękach małe kuleczki. (Jeżeli przygotowujemy ciasteczka w wersji bezglutenowej, to należy robić małe kleksy łyżeczką, w dość sporych odstępach) i układać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wychodzą 3 blachy ciasteczek.

  7. Piec w nagrzanym piekarniku około 12 min. w temperaturze 180°C (góra- dół), jedną blachę po drugiej. Ciasteczka są idealne, gdy z zewnątrz są suche, a w środku jeszcze miękkie. Wyłożyć na kratkę i pozostawić do ostygnięcia.

  8. Długo zachowują świeżość przechowywane z zamkniętym pojemniku np. w słoiku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń