Do góry

Desery Przepis na:

Ciasteczka irańskie

Ciasteczka irańskie

Autor: Annuar

Przepisów i artykułów: 40 Ocena: 832

Dodano: 12.02.2013

Odsłon: 36048

Moje najszybsze i mało pracochłonne w przygotowaniu ciastka, co ciekawe bez jajek i mąki. Aromatyczne i mało słodkie.

Składniki

> 6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mleko podgrzać i rozpuścić z masłem. Pozostałe składniki wymieszać w misce.

  2. Wlać gorące mleko do miski i wszystko wymieszać dokładnie łyżką. Powstanie gęsta, mało apetyczna ;) masa.

  3. Masę wyłożyć równomiernie na blachę (taką "z piekarnika") wyłożoną papierem do pieczenia (będzie mieć grubość ok 0,5 cm). Piec ok. 20 minut w 180 stopniach. Przy dłuższym pieczeniu ciastka robią się twarde i chrupiące jak "sezamki". Też smaczne, zależy jaką konsystencje kto lubi ;)

  4. Po upieczeniu i tylko lekkim ostygnięciu pokroić na dowolne kształty (u mnie romby), najlepiej kroi się okrągłym nożem do pizzy.

  5. Ciastka można bardzo długo przechowywać w pojemniku. Ja eksperymentuję z aromatami, olejkami, czasem dodaję kakao w proszku lub kawę rozpuszczalną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 11 września 2014 Koniecznie muszę wypróbować te ciasteczka! Prezentują się niezwykle smakowicie :)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń