Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Po zrobieniu tortu zostało mi 8 żółtek i wymyśliłam takie ciasteczka kruche. By nie były takie zwykłe dodałam orzeszki ziemne karmelizowane w mleku kokosowym.
Pyszne bananowe ciasteczka z kawałkami czekolady
Odsłon: 293
Leśny mech z malinami to wilgotne zielone ciasto, które jest prawdziwą ucztą...
Odsłon: 8796
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 527
Pyszne bananowe ciasteczka z kawałkami czekolady
Odsłon: 293
Leśny mech z malinami to wilgotne zielone ciasto, które jest prawdziwą ucztą...
Odsłon: 8796
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 527
Składniki
Żółtka ubijamy mikserem z miękkim masłem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Na stolnicę wysypujemy 2,5 szklanki mąki, wlewamy zmiksowane żółtka i zagniatamy ciasto. Jak jest za rzadkie dosypujemy jeszcze mąkę. Gotowe ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut by odpoczęło.
Na patelnię wlewamy mleko kokosowe wsypujemy cukier i podgrzewamy bu zgęstło. Jak masa zgęstnieje wsypujemy orzeszki i chwilę podgrzewamy. Ciasto kruche wałkujemy na placek o grubości pół centymetra, wycinamy kółka, układamy na blaszce i nakładamy na nie orzeszki. Gdy orzeszki nam za bardzo zgęstły możemy je podgrzać dolewając łyżkę mleka. Ciastka wstawiamy do piekarnika i pieczemy na złoty kolor ok 20 minut w 180 *. SMACZNEGO