Do góry

Desery Przepis na:

Ciasteczka owsiane

Ciasteczka owsiane

Autor:

Przepisów i artykułów: 245 Ocena: 1878

Dodano:

Odsłon: 9695

Ciasteczkowa klasyka

Składniki

  • 100g mąki
  • 1 szklanka płatków owsianych lub musli
  • 1 niecała szklanka wiórków kokosowych
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100g masła lub margaryny
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Płatki owsiane lub musli, wiórki kokosowe, cukier puder oraz mąkę wsypać do miski i wszystko dokładnie wymieszać.

  2. Masło lub margarynę roztopić w rondelku na niewielkim ogniu, po czym dodać miód. Wymieszać razem. Sodę rozpuścić w 2 łyżkach wrzącej wody i dodać do rondelka z masłem i miodem, a następnie wlać całość do miski ze składnikami suchymi i wymieszać.

  3. Z owsianej macy lepić kulki wielkości dużego orzecha włoskiego i wykładać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, zachowując odstępy między ciasteczkami. Piec w temperaturze 180 stopni przez 8-10 minut. Po wyjęciu ciasteczka są miękkie, należy zostawić je na blaszce na kilka minut, a następnie przenieść na kratkę do całkowitego wystudzenia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń