Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i kruche ciasteczka w kształcie chaczapuri. Z nadzieniem rabarbarowym. Ciasto przygotowane na bazie gotowanych żółtek.
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7837
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1004
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13593
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7837
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1004
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13593
Składniki
Ciasto: Ugotowane żółtka rozgnieć widelcem. Dodaj miękkie masło oraz resztę składników. Wszystko razem zagnieć ręcznie bądź przy użyciu robota kuchennego na jednolitą masę (powinna być zwarta i plastyczna). Ciasto rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość około 0,5 cm. Powycinaj prostokąty o wymiarach 6x3 cm. Wstaw ciasto do zamrażarki na 10 minut. Zmrożone ciasteczka przełoż na papier do pieczenia w odstępach 2 cm. Pozostaw na blacie do rozmrożenia.
Nadzienie: Rabarbar dobrze umyj i pokrój w 1 cm kawałki. Zasyp cukrem i odstaw na 10 minut, by rabarbar puścił soki. Przełóż rabarbar na patelnię i smaż do całkowitego rozgotowania (powinna powstać "pulpa").
Krótsze krawędzie ciasta (te co mają po 3 cm) sklej razem by powstała łódeczka. Do środka każdej łódeczki daj około 1 łyżeczki nadzienia rabarbarowego. Ciastka wstaw do nagrzanego piekarnika do 150 stopni z opcją termoobieg i piecz przez około 15-20 minut (aż ciasto będzie miało złoty kolor). Po upieczeniu pozostaw do wystygniecia i obsyp obficie cukrem pudrem.