Do góry

Desery Przepis na:

Ciasteczka z rabarbarem

Przepis dnia 2019-05-08
Ciasteczka z rabarbarem

Autor:

Przepisów i artykułów: 57 Ocena: 417

Dodano:

Odsłon: 1759

Pyszne i kruche ciasteczka w kształcie chaczapuri. Z nadzieniem rabarbarowym. Ciasto przygotowane na bazie gotowanych żółtek.

Składniki

  • Ciasto kruche:
  • 100 g masła
  • 140 g mąki pszennej
  • 60 g mąki migdałowej
  • 3 zółka ugotowane na twardo
  • 60 g cukru pudru
  • Nadzienie:
  • 300 g rabarbaru
  • 1/4 szkl. cukru
5-6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ciasto:
    Ugotowane żółtka rozgnieć widelcem. Dodaj miękkie masło oraz resztę składników. Wszystko razem zagnieć ręcznie bądź przy użyciu robota kuchennego na jednolitą masę (powinna być zwarta i plastyczna).
    Ciasto rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość około 0,5 cm.
    Powycinaj prostokąty o wymiarach 6x3 cm. Wstaw ciasto do zamrażarki na 10 minut.
    Zmrożone ciasteczka przełoż na papier do pieczenia w odstępach 2 cm. Pozostaw na blacie do rozmrożenia.

  2. Nadzienie:
    Rabarbar dobrze umyj i pokrój w 1 cm kawałki. Zasyp cukrem i odstaw na 10 minut, by rabarbar puścił soki. Przełóż rabarbar na patelnię i smaż do całkowitego rozgotowania (powinna powstać "pulpa").

  3. Krótsze krawędzie ciasta (te co mają po 3 cm) sklej razem by powstała łódeczka. Do środka każdej łódeczki daj około 1 łyżeczki nadzienia rabarbarowego. Ciastka wstaw do nagrzanego piekarnika do 150 stopni z opcją termoobieg i piecz przez około 15-20 minut (aż ciasto będzie miało złoty kolor). Po upieczeniu pozostaw do wystygniecia i obsyp obficie cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń