Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ciasto budyniowe z jabłkami"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 220
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 220
Składniki
Mąkę wymieszaj z migdałami i szczyptą soli. Dodaj cukier i cukier waniliowy. Szybko zgnieć kruszonkę.
Blachę (32 x39 cm) posmaruj tłuszczem. Na spód nasyp połowę kruszonki. Dobrze dociśnij ją dłonią. Pozostałą kruszonkę włóż do lodówki.
Proszek budyniowy wymieszaj z 1 szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotuj. Wlej rozrobiony budyń. Gotuj dalej, aż masa zgęstnieje. Rozsmaruj ją na przygotowanym spodzie. Na to wyłóż prażone jabłka. Wierzch wyrównaj.
Łyżeczką nałóż małe porcje gotowej masy makowej (wcześniej masę makową możesz wymieszać z posiekanymi migdałami albo rodzynkami). Całość posyp pozostałą kruszonką.
Placek wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz około 60 minut. Gotowe ciasto wystudź. Zimny placek pokrój na porcje. Podawaj np. z bitą śmietaną albo lodami waniliowymi.
ok. 1 godz. 35 min, 1 porcja ok. 330 kcal.Źródło: Tina