Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto Cherry

Ciasto Cherry

Autor:

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 80

Dodano:

Odsłon: 7630

Ciasto ucieszy podniebienie niejednego smakosza.

Składniki

  • BISZKOPT CIEMNY:
  • Jajka 3 szt
  • cukier 1/2 szkl
  • mąka 2/3 szkl
  • olej 4 łyżki
  • kakao 1,5 łyżki
  • ocet 1/2 łyżki
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżki
  • BISZKOPT MAKOWY:
  • białka 4 szt
  • cukier 3/4 szkl
  • ocet 1 łyżeczka
  • mąka pszenna 1 łyżka
  • mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • mak 3 łyżki
  • MASA BUDYNIOWA:
  • mleko 500ml
  • budyń waniliowy 2 op
  • cukier waniliowy 1 op
  • cukier 2 łyżki
  • masło 200g
  • DODATKOWO:
  • wiśnie w syropie 1 litr
  • woda 200 ml
  • galaretka wiśniowa 3 op
  • wódka wiśniówka 50ml
  • kuleczki zbożowe do dekoracji
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Biszkopt ciemny: Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywno. Nie przerywając miksowania dodaję kolejno cukier, żółtka, olej, mąkę, kakao, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzony biszkopt nasączam wódką wiśniówką.

  2. Biszkopt makowy: Białka ubijam na sztywno. Nadal ubijając stopniowo dodaję cukier oraz ocet. Następnie dodaję mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną. Na końcu wsypuję mak. Delikatnie mieszam. Ciasto wykładam na blaszkę (wymiary 24cm x 24cm), wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 25 minut w temperaturze 170 stopni.

  3. Masa budyniowa: Z mleka odlewam 150ml. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem i cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam budynie. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję przez 2-3 minuty. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Dodaję zimny budyń i razem ucieram. Masę wykładam na biszkopt ciemny, wyrównuję. Masę przykrywam biszkoptem makowym.

  4. Wiśnie razem z syropem przelewam do garnka. Wlewam wodę i zagotowuję. Do wrzących owoców wsypuję galaretki. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Gęstniejące owoce wykładam na wierzch ciasta. Odstawiam do stężenia. Wierzch ciasta posypuję kuleczkami zbożowymi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń