Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 4

Dodano:

Odsłon: 1909

Niebo w gębie :)

Składniki

  • KREM:
  • Słodka śmietana kremowa 30 - 36%, 1 litr
  • Gorzka czekolada (Wedel lub Goplana - według mnie najlepsze), 3 tabliczki
  • Biszkopt:
  • jajka, 6 sztuk
  • cukier, 1 szklanka
  • mąka, 1 szklanka
  • proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
  • Cacao - ciemne!, 2 łyżki
  • ocet, 2 łyżki
  • DODATKOWO:
  • wiśniówka, 0,25 litra
  • dżem wiśniowy, 1 słoiczek
> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. KREM: Śmietanę wlać do garnuszka, pokroić do niej czekoladę i gotować całość na wolnym ogniu przez około 5 minut - do całkowitego rozpuszczenia czekolady, ciągle mieszając. Gotową masę wystudzić i wstawić na 10 godzin do lodówki.(lub cała noc). Po 10 godz wyjąć czekoladę z lodówki i dobrze zmiksować.

  2. BISZKOPT: Oddzielić białka od żółtek. Żółtka wymieszać( w dość wysokim naczyniu bo urosną) z proszkiem do pieczenia i octem. Odstawić i ubić na sztywno białka z cukrem. Gdy białka będą ubite, dodawać stopniowo żółtka ciągle delikatnie miksując. Na koniec dać mąkę i cacao - zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Piec około 30minut w temperaturze około 180 st. P

  3. Wystudzony biszkopt przekroić na pół, nasączyć wiśniówką. Na jedną część wyłożyć cały dżem wiśniowy i czekoladowy krem - przykryć drugą częścią. Wierzch udekorować czekoladą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń