Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto czekoladowe Gutenberg

Ciasto czekoladowe Gutenberg

Autor: loboga

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 116

Dodano: 05.02.2012

Odsłon: 23008

Pyszne ciasto czekoladowe z czekoladowym musem, wspaniałe, polecam dla "Ciasteczkowych Potworków" :))))

Składniki

> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto: gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. W misce ubiłam mikserem masło z cukrrem pudrem. Dodałam (po łyżeczce) ostudzonej czekolady (cały czas mixując). Dodałam szczyptę soli i kilka kropli esencji waniliowej lub cukru waniliowego. Zmniejszyłam obroty miksera i dodawałam po jednym żółtku i powoli po troszeczkę mąki zmieszanej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia. Piana z białek: W drugiej miseczce ubiłam na sztywno pianę z cukrem, najpierw ubić na sztywno pianę i wtedy dodać cukier, nie wcześniej. Połączyłam pianę z białek z masą czekoladową, bardzo delikatnie mieszając drewnianą łyżką, tak aby piana z białek nie opadła. Jeżeli czekolada stwardnieje, to nie przejmować się, podczas pieczenia wszystko ładnie wyrośnie. Ale przy tym cieście proszę szybko wszystko wykonywać ;) Tortownicę o średnicy 22 cm wysmarowałam masłem i wlałam ciasto. Piekłam ponad 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180℃. TERAZ KREM: ● 15 g żelatyny rozpuściłam w małej ilości (parę łyżek) ciepłej wody. Ubiłam mikserem na gęsto, do białej konsystencji ● 3 żółtka z ● 15 g cukru. Dodałam żelatynę. Na parze w garnuszku rozpuściłam razem ● 50 g czekolady pełnej gorzkiej i ● 50 g pełnej mlecznej, dodając ● 3 łyżki likieru pomarańczowego (Grand Marnier lub Cointreau). Ostudziłam rozpuszczoną czekoladę i wymieszałam z ubitymi żółtkami. Ubiłam pianę z ● 3 białek, dodałam ● 20 g cukru, ubijałam dalej razem aż piana była błyszcząca. Do masy czekoladowej dodałam pianę oraz bitą śmietanę (ubiłam ● 270 g śmietanki kremówki), delikatnie wszystko mieszając.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

loboga 05 lutego 2012 TERAZ KREM:

● 15 g żelatyny rozpuściłam w małej ilości (parę łyżek) ciepłej wody.
Ubiłam mikserem na gęsto, do białej konsystencji ● 3 żółtka z ● 15 g cukru. Dodałam żelatynę.
Na parze w garnuszku rozpuściłam razem ● 50 g czekolady pełnej gorzkiej i ● 50 g pełnej mlecznej, dodając ● 3 łyżki likieru pomarańczowego (Grand Marnier lub Cointreau).
Ostudziłam rozpuszczoną czekoladę i wymieszałam z ubitymi żółtkami.

Ubiłam pianę z ● 3 białek, dodałam ● 20 g cukru, ubijałam dalej razem aż piana była błyszcząca.
Do masy czekoladowej dodałam pianę oraz bitą śmietanę (ubiłam ● 270 g śmietanki kremówki), delikatnie wszystko mieszając.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń