Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 656
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 92
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2694
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 656
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 92
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2694
Składniki
Drożdże wymieszać z 2 łyżkami mleka lub wody (suszone dodajemy do mąki) i odstawić na ok. 5 min. Do miski przesiać mąkę. Gdy drożdże wyrosną połączyć je z mąką. Dodać resztę mleka i sól. Wyrobić gładkie, sprężyste ciasto. Uformować kulę, posmarować połową oliwy, opruszyc mąką, przykryć śiereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Resztą oliwy wysmarować blechę (dużą z pieca) i oprószyć mąką. Po wyrośnięciu ciasto zagnieść kilka razy, rozwałkować i wyłożyć na formę. Można zostawić do lekkiego wyrośnięcia lub od razu obłożyć dodatkami. Jako podkład pod składniki polecam szybki sos: -1/3 kostki rosołowej rozpuścić w 3/4 szklanki wody - dodać kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego - doprawić ziołami Wszystko roazem zagotować.