Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe

Autor: POMPOLINA

Przepisów i artykułów: 123 Ocena: 3246

Dodano: 31.08.2011

Odsłon: 49813

...kto by nie lubił takiego ciacha.......mniami:)

Składniki

3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. z letniego mleka, drożdzy i odrobiny mąki robimy rozczyn. Pozostawiamy do wyrośnięcia

  2. makę wsypać do miski

  3. Do maki wlewamy wyrośniety rozczyn

  4. Nastepnie dodajemy jajka, pozostałe mleko, cukier, cukier waniliowy. Wszystko dokładnie wyrobić

  5. Następnie wlewamy rozpuszczoną letnia margaryne (około 3/4 kostki)

  6. znowu ciasto diokładnie wyrobić i odstawic do wyrośniecia. Powinno podwoic swoja objetość.

  7. Do wyrosnietego ciacha dodac spazone i oprószone mąka rodzynki. Ciasto wyrobic i włożyć do nasmarowanej tłuszczem blachy.

  8. Odstawić na kilka minut aby podrosło.

  9. Z pozostałej margaryny cukru i mąki zrobić kruszonke. Posypać nią ciacho i wstawić je do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 50 minut

  10. SMACZNEGO

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ciastkarz75 06 października 2012 u widze że nikt tu nie zagląda a taki dobry przepis

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ciastkarz75 17 września 2012 Cześć na wstępie pozdrawiam .Zrobiłem pyszota tylko na środku mi klapło może za dużo kruszonki dałem na wierzch ale zakalec nie wyszedł tylko może troszeczke na tym śirodeczku .Piekłem w piekarniku elektrycznym 1h 10 min.może za mało już z wprawy wyszedłem po szkole to już pare ładnych lat jak w zawodzie nie robie ale ciasta ok wychodzą .Tego się nie zapomina .Nareszcie rodzinka zadowolona z taty że drożdżowe zroił.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

darek67 15 marca 2012 Przeczytałem ten przepis i muszę przyznać , że teoretycznie wydaje się dość prosty , ale nie wiem czy do ciasta dodać całą mąkę i cukier czy część pozostawić do kruszonki ? Próbowałem już kilka razy piec drożdżówkę według innych przepisów , ale zawsze na zewnątrz była przypieczona a w środku ciasto było surowe .

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

darek67 15 marca 2012 Przepis wydaje się naprawdę prosty , ale nie wiem czy do ciasta dodać całą mąkę i cukier , czy część pozostawić do kruszonki ? Próbowałem już kilka razy piec drożdżówkę według innych przepisów i zawsze na zewnątrz była przypieczona , a w środku ciasto było surowe .

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

POMPOLINA 23 stycznia 2012 ja robie na dużej blasze. Takiej tradycyjnej prostokątnej. Tez mi zawsze duze wyrasta.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

awepa 21 stycznia 2012 Wczoraj zrobiłam, a dzisiaj został już tylko jeden kawałek :-) Bardzo dobre :-) Ja tylko zamiast rodzynek dodałam jabłka (bo u mnie niestety nikt nie przepada za rodzynkami). A na jaki rozmiar blachy jest ten przepis? Bo mi urosło bardzo wysokie to ciasto :-) Pozdrawiam :-)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Permanent 25 listopada 2011 Robiłam już dwa razy i udaje się świetnie. Radzę upiec w dużej blasze:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Permanent 25 listopada 2011 Robiłam już dwa razy i udaje się świetnie. Proponuję upiec w dużej blasze :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

szczupla 06 listopada 2011 Wczoraj zrobiłam i wyszło super, polecam :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń