Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto drożdżowe z kruszonką

Ciasto drożdżowe z kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 521 Ocena: 4434

Dodano:

Odsłon: 2

Wypróbowany przepis na "Ciasto drożdżowe z kruszonką"

Składniki

  • 30 g świeżych drożdży
  • 50 g cukru
  • 400 g mąki
  • 200 ml mleka
  • szczypta soli
  • jajko
  • 150 ml oleju
  • masło i mąka do formy. Wypełnienie: 250 g miękkiego
  • słodkiego twarogu
  • 2 łyżki cukru
  • cukier waniliowy
  • żółtko
  • łyżeczka startej skórki z cytryny
  • około 400 g mrożonych truskawek. Kruszonka: 50 g masła
  • 50 g mąki
  • 50 g cukru pudru
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Wymieszaj drożdże, łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i połowę letniego mleka i odstaw pod przykryciem na ok. 30 minut. Następnie resztę mąki i cukru wymieszaj z solą, jajkiem, olejem i zaczynem drożdżowym. Dolej pozostałe mleko, wyrób ciasto i odstaw w ciepłe miejsce.

  2. Twaróg wymieszaj z żółtkiem i skórką z cytryny. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie kule i rozwałkuj na placki wielkości tortownicy.

  3. Jeden placek posmaruj twarogiem i włóż do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy. Przykryj drugim plackiem.

  4. Truskawki (mrożone należy najpierw wolno rozmrozić) pokrój na kawałki.

  5. Masło pokrój w kostkę, dodaj do mąki z cukrem pudrem i delikatnie mieszając zrób kruszonkę. Na ciasto wyłóż truskawki, a na nie kruszonkę.

  6. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C., włóż ciasto i piecz około 5 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 160 st. C. i piecz jeszcze 40 minut.

    Źródło: Tele Tydzień

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń