Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto drożdżowe z rabarbarem, gruszką i cynamonową kruszonką

Ciasto drożdżowe z rabarbarem, gruszką i cynamonową kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 1877 Ocena: 43126

Dodano:

Odsłon: 4705

Zawsze czekamy na sezonowe owoce i warzywa. <3

Składniki

  • Ciasto:
  • 250 g mąki
  • 20 g drożdży
  • 100 ml mleka
  • sól
  • jajko
  • 2 żółtka
  • 50 g cukru
  • 75 g masła
  • skórka z jednej cytryny
  • 3 łodygi rabarbaru
  • 1 gruszka
  • Kruszonka:
  • 75 g mąki
  • 50 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka cukru waniliowego
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Drożdże mieszamy z cukrem. Kiedy staną się płynne ,wlewamy letnie mleko ,wsypujemy 100 g mąki ,szczyptę soli i mieszamy ,tak by nie było grudek. Przykrywamy ściereczką i umieszczamy w ciepłym miejscu.

    Żółtka i jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę i łączymy ją z wyrośniętym rozczynem. Dodajemy resztę mąki oraz startą skórkę cytrynową. Wyrabiamy ręką około 15 min. Wlewamy letnie roztopione masło i wyrabiamy ,dopóki tłuszcz nie połączy się z ciastem. Wkładamy je do posmarowanej masłem i posypanej mąką prostokątnej formy (mała keksówka). Odstawiamy na 30 min przykryte ściereczką.

    Rabarbar kroimy na kawałki 2-3 cm, gruszkę obieramy, kroimy na ósemki. Przekładamy do miski razem z rabarbarem, oprószamy cukrem i odstawiamy na 20 min by puściły soki. Odsączamy i układamy na cieście.

    Przygotowujemy kruszonkę : zimne masło siekamy w mące ,cukrze waniliowym i cukrze pudrze, dodajemy cynamon, dłońmi ugniatamy kruszące się ciasto. Kruszymy je równomiernie nad ciastem.

    Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C i pieczemy 30-35 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń