Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto drożdżowe z truskawkami (vege)

Ciasto drożdżowe z truskawkami (vege)

Autor:

Przepisów i artykułów: 61 Ocena: 742

Dodano:

Odsłon: 2634

Niby klasyk, ale w wersji wegańskiej. Polecam, smaczne, pulchne i po prostu super drożdżówka :)

Składniki

  • ½ kg mąki
  • 150 ml mleka roślinnego
  • 1 szczypta soli
  • 5 łyżek musu jabłkowego
  • ½ szklanki cukru
  • 5 dag drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 125 g KASI dla wegan
  • Dodatkowo:
  • 200 g truskawek (mogą być mrożone)
  • ½ szklanki mąki
  • 1/3 szklanki cukru
  • 50 g KASI dla wegan
  • ½ cukru waniliowego
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mleko roślinne podgrzewam. Drożdże kruszę do miseczki, zasypuję 1 łyżeczką cukru i 2 łyżkami ciepłego mleka roślinnego. Odstawiam do wyrośnięcia. 125 g KASI rozpuszczam w rondelku. Mus jabłkowy mieszam dokładnie z cukrem i odstawiam, aż cukier lekko się rozpuści.
    Do miski wsypuję mąkę i sól. Dodaję wyrośnięte drożdże, mus jabłkowy z cukrem i mleko. Całość mieszam. Na koniec dodaję rozpuszczoną KASIĘ i ciasto dokładnie wyrabiam. Odstawiam do wyrośnięcia.
    W tym czasie przygotowuję kruszonkę z ½ szklanki mąki, 1/3 szklanki cukru i 50 KASI.
    Tortownicę o średnicy 20-24 cm smaruję KASIĄ, wykładam ciasto, na górze układam truskawki i posypuję kruszonką.
    Ciasto piekę w temperaturze 170 stopni przez 45 minut (do suchego patyczka).
    Po wystygnięciu można posypać cukrem pudrem.
    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (29)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń