Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto drożdżowo-twarogowe z rabarbarem

Ciasto drożdżowo-twarogowe z rabarbarem

Autor:

Przepisów i artykułów: 174 Ocena: 1966

Dodano:

Odsłon: 237

Nie ma to to jak ciasto drożdżowe z rabarbarem. A do tego jeszcze twaróg. Polecam!

Składniki

  • 40 dag mąki pszennej
  • 25 dag twarogu półtłustego (temperatura pokojowa)
  • 2 jajka wiejskie ( temperatura pokojowa)
  • 3/4 szkl. cukru trzcinowego
  • 1 mały jogurt naturalny (temperatura pokojowa)
  • 1 opakowanie drożdży suszonych instant
  • 1/2 kostki miękkiego masła
  • 3 łodygi rabarbaru
  • cukier puder do posypania
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Twaróg zblendować lub przepuścić dwa razy przez maszynkę do mięsa.
    Mąkę przesiać do miski. Dodać cukier i drożdże. Dodać jogurt. Miskę przykryć ściereczką i poczekać aż drożdże zaczną pracować. Gdy ciasto wyraźnie urośnie dodać masło i twaróg. Wyrobić całość na jednolitą masę. Przykryć ściereczką jeszcze na jakieś 30 minut.

  2. Tortownicę o średnicy 25 cm wysmarować masłem. Przełożyć do niej ciasto. Rabarbar obrać i poukładać na cieście. Piec w nagrzanym piekarniku około 50 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń