Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto ekstra czekoladowe à la trufla

Ciasto ekstra czekoladowe à la trufla

Autor:

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 3571

Dodano:

Odsłon: 7092

Dzisiejsza pogoda zmusza mnie do przebywania w domu. Niemożność przejścia kilku kilometrów z ukochanymi towarzyszami (lewy kijek, prawy kijek :) ) wywołuje we mnie wiosenną chandrę. Na szczęście udało mi się znaleźć antidotum na ten dołujący nastrój - pyszne, ekstra kaloryczne ciasto czekoladowe, które dostarcza mi ogrom endorfin :-))) Ciasto smakiem przypomina mi popularne czekoladki jakimi są trufle (ma wilgotną i kremową konsystencję). Bardziej czekoladowego ciasta nie da się już chyba zrobić... :-)

Składniki

  • 200 ml zaparzonej mocnej kawy (fusiastej - odcedzonej)
  • 1/2 szkl brązowego cukru
  • 200 g mlecznej czekolady
  • 2 łyżki whisky
  • 3 żółtka
  • 6 białek
  • 60g ciemnego kakao
  • 50g mąki pszennej
  • spora szczypta soli
  • duże naczynie żaroodporne,tortownica o średnicy 23 cm,papier do pieczenia
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do rondelka wlewamy zaparzoną kawę, dodajemy cukier i podgrzewamy na bardzo małym ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Czekoladę siekamy i dodajemy do gorącej kawy. Gdy ta całkowicie się roztopi, wsypujemy kakao i dolewamy whisky. Całość mieszamy energicznie trzepaczką i zostawiamy do ostygnięcia (nie musi być zimne, ważne, aby nie parzyło).

  2. Masę czekoladową przelewamy do dużej miski, dodajemy żółtka i ubijamy mikserem na wysokich obrotach. Na końcu dodajemy przesianą mąkę i mieszamy.

  3. Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Białka ubijamy z solą na bardzo sztywną pianę, a następnie porcjami dodajemy do masy czekoladowej. Całość mieszamy delikatnie szpatułką. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej masę czekoladową. Do naczynia żaroodpornego wkładamy tortownicę i zalewamy ją wrzątkiem do ok. 2/3 wysokości. Ciasto pieczemy ok. 30 minut

  4. Ciasto po wyjęciu z piekarnika powinno mieć na wierzchu lekką, chrupiącą skorupkę.
    Po upieczeniu ciasto ma nadal wilgotny, ale nie rzadki środek (łatwo to sprawdzić patyczkiem).
    Przed podaniem ciasto chłodzimy w lodówce kilka godzin.

    SMACZNEGO :-)

  5. zdj

  6. zdj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

malg82 14 kwietnia 2015 Fajne ciasto :) a czy wstawione do piekarnika bez naczynia żarodopornego też wyjdzie? Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

izek 01 kwietnia 2015 CZEKOLADA!! - Uwielbiam ją! Ciasto jest mega apetyczne! :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sereberko80 01 kwietnia 2015 IDEALNE :-D moje kubki smakowe oszalały :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń