Do góry

Dania główne Przepis na:

Ciasto francuskie z przepysznym farszem

Ciasto francuskie z przepysznym farszem

Autor:

Przepisów i artykułów: 2083 Ocena: 46702

Dodano:

Odsłon: 4194

Szykujecie jakieś spotkanie ze znajomymi i nie wiecie co podać? Czasami pomysłu brak, a i chęci czasami nie te. Zawsze z pomocą przychodzi ciasto francuskie.

Składniki

  • 100 g ryżu
  • 1 por (biała część)
  • 1 brokuł
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 1/4 żółtej papryki
  • 1/4 zielonej papryki
  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 2 żółtka jaja kurzego
  • 1 łyżka białego sezamu
  • 1 łyżka czarnego sezamu
  • sól, pieprz
  • 200 g mielonego mięsa indyczego
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ryż gotujemy na sypko.
    Por siekamy.
    Brokuł dzielimy na różyczki, blanszujemy i blendujemy. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę, czosnkiem.
    Papryki kroimy w kostkę.
    Papryki, por i ryż mieszamy z mięsem, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

    Ciasto rozwijamy, kroimy na pół ( w poprzek ).
    Na środek każdego kładziemy ¼ brokułu i ryżu z mięsem.
    Z ciasta robimy koperty, nożykiem nacinamy ciasto w kilku miejscach, by płyny odparowały.
    Ciasto smarujemy żółtkiem i posypujemy sezamem.
    Całość zapiekamy 25 min. w temperaturze 200°C.
    Podajemy z ulubionym sosem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń