Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto jabłkowe z makiem

Ciasto jabłkowe z makiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 164 Ocena: 392

Dodano:

Odsłon: 546

dla wielbicieli ciast z makiem...

Składniki

  • mąka pszenna – 20 dag
  • mak mielony - 20 dag
  • proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
  • cukier puder – 20 dag
  • masło – 5 dag
  • jajka – 4 szt
  • jabłka – 40 dag
  • mleko – 200 ml
  • tłuszcz do formy
  • polewa czekoladowa
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Żółtka oddzielić od białek. Miękkie masło utrzeć z cukrem i żółtkami.<br />
    Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych otworach.<br />
    Jabłka połączyć z masą maslano – jajeczną i wymieszać łyżką.<br />
    Przesianą mąkę z proszkiem dodać do masy, wsypać mak i mleko, dobrze wymieszać, na końcu dodać ubitą pianę z białek. Całość delikatnie przemieszać i przełożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tarta bułką formy keksowej.<br />
    Piec 45 minut w 160stC.<br />
    Przestudzone ciasto polać polewą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń