Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ciasto jabłkowe z migdałami"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 171
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 171
Składniki
Na patelni stop 30 g cukru. Do karmelu dodaj migdały i dobrze wymieszaj. Całość rozłóż na pergaminie i odstaw do zastygnięcia.
Twaróg utrzyj z 70 g cukru i jajkami. Następnie wymieszaj z mlekiem i wsyp mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Od razu zagnieć ciasto.
Powstały migdałowy krokant posiekaj. Obierz 1 jabłko, wytnij gniazdo nasienne, miąższ pokrój w plasterki. Podłużną formę (o poj. 1 i 1/2 l, a długości ok. 26 cm) posmaruj olejem. Na spodzie rozsmaruj 1/3 ciasta. Przykryj połową plasterków jabłka i połową krokantu. Na to wyłóż 1/3 ciasta oraz resztę plasterków jabłka i pozostały krokant. Przykryj resztą ciasta. Wierzch wyrównaj. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175oC i piecz przez 35 minut.
Po wyjęciu placek pozostaw do wystudzenia.
Drugie jabłko obierz, pokrój na cząstki. Wytnij gniazdo nasienne, miąższ pokrój w cienkie plasterki. Śmietanę kremówkę ubij z łyżką cukru i cukrem waniliowym. Wymieszaj z kwaśną śmietaną. Krem śmietanowy rozsmaruj na cieście i powtykaj plasterki jabłka.
Czas przygotowania: 70 minut. Cena porcji: ok. 3,5 zł. Kalorie: porcja 342 kcalŹródło: Na żywo