Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto Jubileuszowe s.Anastazji

Ciasto Jubileuszowe s.Anastazji

Autor:

Przepisów i artykułów: 126 Ocena: 1538

Dodano:

Odsłon: 16370

Wiele i wielu z nas zna dobrze s.Anastazję i jej przepisy. Jestem jej wielbicielką od x lat i wiem, że jej przepisy na ciasta zawsze się udadzą. Niedawno postanowiłam przygotować jedno z nich, mianowicie ciasto Jubileuszowe. Szykowało się małe spotkanie rodzinne, toteż miałam okazję nieco poszaleć. Ciasto spotkało się z zainteresowaniem i uznaniem, w końcu naprawdę jest obłędne! :) Niestety, jest też jeden minus. Większość ciast s.Anastazji wymaga upiornej ilości jajek - ale cóż, może właśnie tu kryje się ich smak?? Gdzieniegdzie pozmniejszałam ilość cukru i margaryny (trochę mnie przerażały oryginalne ilości), ale ciasto na tym nie straciło i pomimo tego było bardzo słodkie.

Składniki

  • Jasny biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • niepełna szklanka mąki
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa serowa:
  • 1kg zmielonego sera lub twarogu sernikowego
  • 1 szklanka cukru
  • 1 duża torebka budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
  • 12 jajek
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • kostka margaryny
  • Masa jabłkowa:
  • 1kg jabłek
  • 1 łyżka masła
  • 1 czerwona galaretka
  • Masa orzechowa:
  • 250g mielonych orzechów
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 20-25 dag cukru pudru
  • 1 kostka masła
  • opcjonalnie kieliszek spirytusu (ja użyłam rumu)
  • Polewa:
  • 75g masła/margaryny
  • 5 łyżeczek cukru pudru
  • 2 łyżeczki kakao/karobu
  • Dodatkowo:
  • mały słoik powideł śliwkowych
  • opcjonalnie wiórki kokosowe lub coś podobnego do dekoracji
> 6 os. > 60 min trudne przystępne

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od przygotowania jasnego biszkoptu: oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy mąkę przemieszaną z proszkiem do pieczenia, żółtka i miksujemy na najniższych obrotach do połączenia składników. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy do suchego patyczka. Studzimy i przekrajamy na dwa blaty.

  2. Przygotowujemy warstwy serowe: oddzielamy białka od żółtek. Margarynę ucieramy z cukrem, dodając po jednym żółtku, następnie dodajemy ser zmieszany z budyniem i proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na pianę i delikatnie mieszamy z serem. Gotową masę dzielimy na dwie części, wlewamy do dwóch blach (jednakowej wielkości) wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach około 1h. Każdy piekarnik piecze inaczej, podaję więc tylko wartości orientacyjne.
    Upieczone - studzimy.

  3. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i ścieramy na tarce o grubych oczkach. W garnku o grubym dnie rozpuszczamy masło i przez kilka minut prażymy na nim jabłka. Następnie dodajemy suchą galaretkę, dokładnie mieszamy i jeszcze chwilkę trzymamy na ogniu. Zdejmujemy i studzimy.

  4. Przygotowujemy masę orzechową: mleko zagotowujemy, następnie parzymy nim orzechy. Studzimy.
    Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajka, a na końcu przestudzone orzechy oraz (opcjonalnie) kieliszek spirytusu.

  5. Zaczynamy montować ciasto ;) jeden z serników smarujemy połową powideł śliwkowych. Na to wykładamy połowę masy orzechowej i równo rozsmarowujemy.

  6. Na masę orzechową kładziemy połowę biszkoptu i leciutko dociskamy, żeby wszystko ładnie do siebie przylegało. Na biszkopt wykładamy masę jabłkową i rozprowadzamy. Przykrywamy drugą połową biszkoptu.

  7. Na biszkopt wykładamy resztę masy orzechowej i równiutko rozsmarowujemy. Drugi sernik smarujemy resztą powideł i przekładamy (powidłami do wewnątrz) na masę orzechową.

  8. Z masła, cukru pudru i kakao/karobu przygotowujemy polewę. Polewamy nią warstwę serową. Jeśli nam się chce, dekorujemy. Jeśli nam się nie chce, nie dekorujemy, ciasto i tak jest przepyszne i na pewno długo nie postoi:)
    Odstawiamy do lodówki na przynajmniej 12h.






    Smacznego!!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (21)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

malina27 30 listopada 2017 Ciasto wymaga czasu i cierpliwości,każda partia musi wystygnąć a poskładanie ich, to też nie jest taka prosta sprawa.Moje może nie wygląda tak idealnie jak na zdjęciu ,ale w smaku jest przepyszne,w sumie efekt wynagrodził trud. Odpowiedzi: 3 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 28 września 2017 Ciasto zapewne świetne, ale padłbym już po 15 min. roboty xD
Nie mniej jednak podziwiam za wytrwałość i chętnie bym takie zjadł, jakby ktoś mi je podał :)
Odpowiedzi: 2 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

embepe13 28 września 2017 Mogę mieć swoje zdanie? Wszystko dobre, ale za dużo dobroci naraz. Odpowiedzi: 1 ▼

10 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń