Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto kakaowe z pianką i borówkami

Ciasto kakaowe z pianką i borówkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 3141

Dodano:

Odsłon: 3461

dziś przychodzę do Was z bardzo łatwym i pysznym ciastem. Jest to ciasto kruche kakaowe z budyniową pianką i borówkami :) Robi się je łatwo, szybko i przyjemnie. Zapraszam

Składniki

  • *przepis na blaszkę 25x25cm
  • CIASTO -2,5 szklanki mąki pszennej tortowej -150g masła -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • -3 łyżki cukru pudru -5 żółtek (białka odkładamy do pianki)
  • -2 łyżki śmietany kwaśnej 12 lub 18% -1,5 łyżki kakao
  • PIANKA -5 białek -0,5 szklanki cukru -1 cukier waniliowy
  • -1 budyń śmietankowy bez cukru 40g -1 łyżka mąki ziemniaczanej -100ml oleju rzepakowego
  • DODATKOWO -około 300g borówek -cukier puder do posypania ciasta
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Blaszkę o wymiarach 25x25cm wykładamy papierem do pieczenia.

    Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto dzielmy na mniejszą i większą część.

    Większą wałkujemy i wykładamy nią dno blaszki.
    Drugą wsadzamy do lodówki.

  2. PIANKA

    Białka ubijamy na sztywną pianę dodając stopniowo cukier-miksujemy aż powstanie błyszcząca sztywna masa. Następnie dodajemy cukier waniliowy, budyń, mąkę ziemniaczaną i olej i miksujemy na najniższych obrotach do połączenia.

  3. Piankę wykładamy na ciasto, następnie całość posypujemy borówkami

  4. na borówki dajemy ciasto z lodówki, możemy je zetrzeć lub wyrywać kawałki i układać na spodzie ciasta.

  5. Ciasto pieczemy około 50 minut w temp 170-180 stopni.

    Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń