Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto kokosowe z rabarbarem i pianką:

Ciasto kokosowe z rabarbarem i pianką:

Autor:

Przepisów i artykułów: 273 Ocena: 2069

Dodano:

Odsłon: 5590

Teraz jest właściwy czas na rabarbar, ponieważ jest soczysty i miękki.

Składniki

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 szklanki wiórków kokosowych
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 kostki masła extra
  • 8 żółtek + ubita piana
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Dodatkowo:
  • 70 dag rabarbaru
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • cukier puder do posypania upieczonego ciasta
  • Piana:
  • 8 białek
  • 1/2 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 1 kisiel o smaku brzoskwiniowym (lub innym)
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie


  1. Wszystkie składniki ciasta rozetrzeć w malakserze lub w palcach do konsystencji "mokrego żwirku".
    3/4 ciasta rozsypać na blaszkę o wymiarach 36/25 cm, wysmarowaną wcześniej masłem.
    Resztę ciasta owinąć folią i zamrozić.
    Podpiec w piekarniku przez 20 minut w tem. 180 stopni.

    Rabarbar obrać, pokroić w 1 cm kawałki i zasypać cukrem na pół godziny. Kilka razy przemieszać.
    Wylać na sito by pozbawić go soku.
    Rozłożyć na podpieczonym spodzie.


    Białka ubić, dodać cukier i ubijać tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści.Wsypać kisiel i jeszcze chwilę ubijać.
    Rozłożyć na pokrojonym rabarbarze.
    Na piane zetrzeć resztę zamrożonego ciasta. Można nie zamrażać, tylko urywać małe kawałeczki i pokryć warstwę rabarbaru.
    Piec 40 minut w tem. 180 stopni. Po 20-tu minutach ciasto nakryć papierem do pieczenia by góra za bardzo się nie spiekła.
    Po ostudzeniu- oprószyć cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń