Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto korzenne ze śliwkami

Ciasto korzenne ze śliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 64 Ocena: 1339

Dodano:

Odsłon: 4719

Zrobiłam pierwszy raz to ciasto,byłam pełna obaw...niepotrzebnie :) Smakuje jak pierniki Katarzynki ,jeżeli oczywiście wiecie o czym piszę :)

Składniki

  • 70 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 20 dag cukru
  • przyprawa do piernika
  • paczka suszonych drożdży
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • śliwki lub inne kwaśne owoce
  • Lukier
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 5 łyżek cukru pudru
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. 40 dag mąki,drożdże,10 dag cukru,pół kostki masła,2/3 opakowania przyprawy do piernika, jajko i mleko wsypać do miski.Składniki zagnieść i zostawić na godzinę.Z pozostałej części składników zrobić kruszonkę.

    Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść,włożyć do wysmarowanej formy. Na wierzch położyć śliwki, pokrojone na cząstki.Piec 50 min. w temp.190 stopni.

    Lukier: Cukier puder utrzeć z 5 łyżkami cukru pudru,polać ciepłe ciasto.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń