Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto (kruche) z krówką i masą budyniową

Ciasto (kruche) z krówką i masą budyniową

Autor:

Przepisów i artykułów: 26 Ocena: 741

Dodano:

Odsłon: 47143

Kto nie lubi suchego ciasta, a kocha kruche, a do tego uwielbia smak krówki i budyniu - to ciasto jest dla niego!

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Zagniatamy wszystkie składniki na ciasto. Dzielimy na 2 części, chłodzimy w zamrażalce 20 minut lub w lodówce 40 min.

  2. Przygotowujemy masę krówkową gotując puszkę w garnku z wodą. Puszka ma być prawie cała zanurzona w wodzie i gotujemy ok 30 minut. Jeżeli mamy cukierki krówki to kroimy je w kosteczkę i wykładamy na cieście.

  3. Przygotowujemy masę budyniową. Przepis taki sam jak na opakowaniu, ale używamy tylko 1 litr mleka. Studzimy.

  4. Do wysmarowanej blachy tłuszczem i wysypanej mąką wykładamy na dno 1 część ciasta, na to wylewamy masę budyniową, wykładamy krówkę, a drugą część ciasta ścieramy na tarce o najgrubszych oczkach tak aby pokryła cały wierzch.

  5. Ciasto pieczemy ok. 50 minut w 180`C, ale doglądajcie go, bo ja mam stary piekarnik, być może w innym będzie szybciej gotowy.

  6. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (20)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

aniakoc 08 kwietnia 2011 ja robię z niecałego litra mleka tzn. powiedzmy z jakieś pol szklanki odlewam od tego i jest akurat.dorzucam do tego białko z jajek z kokosem i sypki kisiel powiedzmy a do budyniu rodzynki czy płatki migdałowe.do kremu krówkowego dodaje orzechy.trochę je urozmaicam.takie jest najlepsze.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mischka 13 lutego 2011 włoskie jak najbardziej ;] zrobiłam te ciasto na ten 'weekend walentynkowy', dodałam właśnie wtedy orzechów włoskich, ciasto zeszło w bardzo szybkim tempie, mój chłopak tak był zachwycony, że aż poprosił abym zrobiła znowu takie samo, bo kocha tofii, ogólnie smak karmelu, krówek. Z orzechami jest meeeeeeega 3 !

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agatasur 10 lutego 2011 O - orzeszki to bardzo fajny pomysł - dodałaś włoskie czy jakieś inne?

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mischka 10 lutego 2011 a i dodałam na masę krówkową orzechy oczywiście przed włożeniem ciasta do piekarnika, smakują niesamowicie 333

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mischka 10 lutego 2011 na szczęście jeszcze dłużej trzymałam ciasto w piekarniku, ale jak wyjęłam ciasto i poczekałam aż ostygnie trochę się 'ustabilizowało' i jest w miarę ok. W przepisie napisz dokładnie ile tej wody trzeba dodać i już ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agatasur 10 lutego 2011 Szkoda, że najpierw się nie dopytałaś - masę krówkową w puszce gotujemy oczywiście w garnku z wodą, aby trochę ja rozrzedzić, a krówki po prostu kroimy w kostkę i układamy na cieście. Przepraszam, jeżeli wyraziłam się nie jasno.

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mischka 09 lutego 2011 jak to gotować masę krówkową w garnku z wodą? Do masy krówkowej dodałam z pół szklanki wody, strasznie się wodniste zrobiło, nie wiem ile tej wody miałam dodać. Piekę ciasto z 80 minut jak nie więcej już. :(

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agatasur 29 stycznia 2011 iza1988x wiesz, że też się zastanawiałam co zrobić z białkiem i w końcu wykorzystałam tylko część a resztę wyrzuciłam. Dzięki za pomoc :)

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

iza1988x 29 stycznia 2011 A co z bialkami do wyrzucenia???
chyba mozna je ubic na piane i wylozyc na mase krowkowa i dopiero wtedy zetrzec ciasto i piec. Nic sie nie marnuje ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń