Do góry

Dania główne Przepis na:

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 213

Dodano:

Odsłon: 26405

Smaki prosto z ukochanej Finlandii :) http://vanillateaspoon.blox.pl/html

Składniki

> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Schłodzone jajka miksujemy razem z cukrem na białą, puszystą masę (jak na biszkopta). U mnie trwa to do 7 minut.

  2. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i gałkę muszkatołową. Mieszamy.

  3. Na koniec dodajemy startą marchew, olej i nasze dodatki :) Znów mieszamy.

  4. Ciasto przelewamy do tortownicy, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.

  5. Pieczemy jakąś godzinkę w temperaturze 170-180 stopni.

  6. Można podawać z cukrem pudrem, lukrem, polewą czekoladową, serkiem waniliowym, serkiem topionym – śmietankowym (wersja oryginalna z Finlandii) lub z twarożkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bianca10 20 listopada 2012 ciasto bardzo dobre,dałam tylko sodę ,zrezygnowałam z proszku do pieczenia

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ronka 18 września 2011 Boże, jakie to ciasto jest pyszne :D Jestem uzależniona od tego przepisu i ciasta. Dziękuję za umieszczenie. Zawsze się ono udaje :D CUDOOOOOOOO :D

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

karolciaa 01 lipca 2011 Ciasto jest rewelacyjne! Polecam z polewą czekoladową... mniam :) Pozdrawiam

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agnieszka198205 18 kwietnia 2011 Ciasto rewelacyjne, po prostu nic dodać nic ująć, wyśmienite ... Polecam !!!!!!!!!!!!!!!

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grazia123 14 listopada 2010 Ciasto fantastyczne zniknęło migiem.Cukier zmniejszyłam do 2/3 szklanki,dodałam 1 starte jabłuszko,nie dodałam rodzynek bo nie miałam,dobra suszona żurawina

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

megi19791 31 lipca 2010 Upiekłam, wspaniałe lekkie zdrowe, można dodać mniej cukru i oleju, polecam ;))

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madziak 19 lipca 2010 Ciacho pyszne, wilgotne i aromatyczne, niestety jak dlamnie nieco za słodkie. Następnym razem dodam trochę mniej cukru i będzie w sam raz. Pozdrawiam :)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sereberko80 12 lipca 2010 potwierdzam, ciasto warte polecenia, pyszne, ja dodałam jeszcze 1 starte jabłko. Najlepsze było na drugi dzień jak troszkę zmiękło i "przegryzło się" :-)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń