Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto marchewkowe z mąką orzechową

Ciasto marchewkowe z mąką orzechową

Autor:

Przepisów i artykułów: 123 Ocena: 1087

Dodano:

Odsłon: 1494

W ostatni dzień starego roku nie mogłem, sobie odmówić, żeby czegoś nie upichcić. Dawno nie robiłem ciasta marchewkowe, dlatego postanowiłem je zrobić. Przyznam jest trochę czasochłonne ale za to jak smakuje :) W końcu jaki pierwszy dzień taki cały rok :)

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki
  • szklanka startej marchewki
  • szklanka mąki orzechowej
  • 4 jajka
  • prawie cała szklanka oleju
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 3/4 szklanki cukru brązowego
  • szczypta soli
  • śmietanka kremówka 400 ml
  • pół szklanki cukru brązowego
  • 250 g serka mascarpone
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jajka ucieramy z oboma typami cukrów, następnie stopniowo dolewamy olej, cały czas mieszając. Gdy składniki połączą się, wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon i wszystko razem mieszamy. Na koniec dodajemy startą marchewkę, mąkę orzechową i przelewamy do tortownicy. Pieczemy w 180°C około godziny, za nim jednak wystawicie ciasto, sprawdźcie patyczkiem, czy jest suche w środku.

  2. W międzyczasie przygotujemy krem. Śmietanę ubijamy na sztywno, wsypujemy cukier brązowy i dodajemy mascarpone, a następnie wszystko razem miksujemy. Wykładamy na przestygnięte ciasto i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń