Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto metrowiec super przepis :-)

Ciasto metrowiec super przepis :-)

Autor: smaki-katriny

Przepisów i artykułów: 116 Ocena: 4486

Dodano: 30.03.2018

Odsłon: 2905

Ciasto wręcz rozpływa się w ustach, jest wspaniałe robi się je łatwo i przyjemnie. Proporcje są idealne. Metrowiec to ciasto, które swoją nazwę zawdzięcza długości :-) a jak wiadomo długość jest ważna, więc pod tym względem metrowiec bije na głowę inne ciasta :-)

Składniki

  • KEKSÓWKA O WYMIARACH 30x110x7 długość 30, szerokość 11, wysokość 7cm
  • CIASTO BIAŁE -4 jajka -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia -3/4 szklanki cukru
  • -1,5 szklanki mąki pszennej tortowej -8 łyżek oleju -8 łyżek wody
  • CIASTO CIEMNE -4 jajka -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia -3/4 szklanki cukru
  • -1 szklanka i 1 kopiasta łyżka mąki pszennej tortowej -1 łyżka kakao -8 łyżek oleju -8 łyżek wody
  • MASA -3,5 szklanki mleka -2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g -1,5 łyżki mąki pszennej
  • -3/4 szklanki cukru -1 cukier waniliowy -2 żółtka -250g masła lub margaryny
  • POLEWA -2 czekolady po 100g mleczne -1 łyżka kakao
  • -2 łyżki masła -4 łyżki mleka
  • DODATKOWO 100g zmielonych orzechów włoskich
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Przygotowanie metrowca rozpoczynamy od ciasta białego i ciemnego.

    Keksówkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.

    Białka oddzielamy od żółtek.

    Żółtka ubijamy z cukrem na kogel mogel. Dodajemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia, miksujemy-ciasto robi się gęste.
    Dodajemy 8 łyżek wody i 8 łyżek oleju -miksujemy.
    Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy. Wlewamy do keksówki.Drugie ciasto robimy tak samo, tylko dajmy mniej mąki i kakao-tak jak w proporcjach.Jak mamy dwie takie same keksówki możemy piec jednocześnie

    Polecam jednak nie robić masy na ciasta za jednym razem czyli z 8 jajek i potem podzielić i do reszty dodać kakao, bo oba ciasta muszą być takie same, a przy dzieleniu ciasta na oko, może tak nie być :-)

    Ciasta pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni-do suchego patyczka.



    Wyciągamy z keksówek i studzimy.

  2. MASA

    3 szklanki mleka wlewamy do garnka i zagotowujemy.

    W 0,5 szklanki mleka mieszamy składniki.

    Wylewamy na gotujące się mleko i dokładnie mieszamy. Powstały budyń studzimy.

    Masło lub margarynę ucieramy na puch, dodajemy po łyżce budyniu i miksujemy.

    Masy idealnie starcza na przełożenie całego ciasta i posmarowanie.

  3. Ostudzone ciasta kroimy na równe kromki

  4. Najpierw bierzemy kromkę ciemną smarujemy masą, przyklejamy kromkę jasną, potem znów ciemną i tak dalej.

    Polecam zrobić sobie dwa ciasta mniejsze niż jedno meeega długie.

    Gdy skończą się kromki, ciasta wsadzamy na 15 minut do lodówki, następnie smarujemy je masą.

  5. Chowamy do lodówki i w tym czasie przygotowujemy polewę.

    Wszystkie składniki polewy dajemy do żelaznej miski i dajemy nad garnek z gotującą się wodą.

    Mieszamy do rozpuszczenia się składników.

    Polewą polewamy ciasta i posypujemy je orzechami.


  6. Ciasto chowamy na całą noc do lodówki.

    I gotowe :-)

    WAŻNE CIASTO KROIMY POD SKOSEM! :-) dzięki temu pięknie wygląda

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń