Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto orzechowe z wkładką bakaliową

Ciasto orzechowe z wkładką bakaliową

Autor:

Przepisów i artykułów: 33 Ocena: 229

Dodano:

Odsłon: 5332

Bardzo pyszne ciasto orzechowe z wkładką bakaliową, w której znajdziemy : kokos, rodzynku, czekoladę i wiśnie. Przełożone kremem daje pyszny efekt końcowy.

Składniki

  • Ciasto orzechowe :
  • jajka 8 szt.
  • cukier 8 łyżek
  • orzechy włoskie mielone 20 dag
  • mąka pszenna 4 łyżki
  • proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki
  • Wkładka bakaliowa:
  • białka 9 szt.
  • cukier 20 dag
  • kokos 20 dag
  • czekolada gorzka 1 szt.
  • rodzynki 20 dag
  • sok z 1 cytryny
  • wiśnie kandyzowane 1 mały słoik
  • Krem:
  • mleko 3 szkl.
  • cukier 1 szkl.
  • cukier waniliowy 1 szt.
  • mąka pszenna 3 łyżki
  • mąka ziemniaczana 3 łyzki
  • żółtka 4 szt.
  • margaryna 30 dag
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto orzechowe: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier i po jednym żółtku, na koniec dajemy orzechy zmielone, mąkę i proszek do pieczeni, delikatnie mieszamy.

  2. Ciasto wylewamy do dwóch brytwanek o wymiarach 23x38 cm wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni do suchego patyczka.

  3. Wkładka bakaliowa: białka ubijamy, dodajemy stopniowo cukier, następnie dajemy czekoladę pokrojoną w kostkę, kokos, rodzynki, wiśnie i sok z cytryny, lekko mieszamy.

  4. Wykładamy na brytwankę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm.

  5. Pieczemy około 45 minut w temp. 180 stopni.

  6. Odlewamy szklankę mleka i rozpuszczamy w nim obie maki i żółtka, a pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Jak zakipi to wlewamy powstały budyń i chwilę jeszcze gotujemy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę i łączymy z zimnym budyniem.

    Odkładamy troszeczkę kremu do posmarowania wierzchu pozostały krem dzielimy na dwie części i przekładamy. ciasto orzechowe smarujemy kremem, dajemy wkładkę bakaliową, smarujemy drugą częścią kremu i przekładamy drugim ciastem orzechowym.

  7. Wierzch ciasta smarujemy odłożonym kremem i dekorujemy dowolnie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń