Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto pod chmurką

Ciasto pod chmurką

Autor:

Przepisów i artykułów: 787 Ocena: 6687

Dodano:

Odsłon: 9

Sprawdzony przepis na "Ciasto pod chmurką"

Składniki

  • 25 dag masła
  • sól
  • 30 dag cukru
  • 4 jajka
  • 30 dag mąki pszennej i 5 dag ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 kg jabłek
  • 250 ml soku z jabłek
  • 1 budyń waniliowy
  • 40 dag śmietany kremówki
  • 100 ml śmietankowego likieru z irlandzką whiskey (np. Baileys)
  • 5 dag gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki soku z cytryny
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. CZAS PRZYGOTOWANIA: około 60 minut

  2. Masło utrzeć z 20 dag cukru i szczyptą soli. Gdy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno wbijać jajka. Obie mąki wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypywać do ucieranej masy. Szybko wymieszać mikserem.

  3. Blachę 32 x 39 cm posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Na spodzie rozsmarować ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 25 minut. Wystudzić.

  4. Odłożyć jedno jabłko, pozostałe obrać ze skórki i pokroić na kawałeczki. W garnku zagotować 200 ml jabłkowego soku. Dodać 5 dag cukru i pokrojone jabłka. Gotować 3 minuty. Pozostały sok jabłkowy wymieszać z proszkiem budyniowym. Wlać do gotujących się jabłek. Doprowadzić do wrzenia, gotować jeszcze minutę. Masę rozsmarować na wystudzonym cieście.

  5. Śmietanę ubić z resztą cukru. Wymieszać z likierem. Krem śmietanowy rozsmarować na wierzchu ciasta. Czekoladę zetrzeć na grube wiórki. Odłożone jabłko pokroić na cząstki, skropić sokiem z cytryny. Ciasto udekorować startą czekoladą i cząstkami jabłka.

    Źródło: Życie na gorąco

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń