Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto potrójnie czekoladowe-bez pieczenia

Ciasto potrójnie czekoladowe-bez pieczenia

Autor:

Przepisów i artykułów: 211 Ocena: 5355

Dodano:

Odsłon: 10542

Składa się z trzech warstw,każda z nich to inna czekolada-gorzka,mleczna oraz biała :) Polecam,ciasto jest wspaniałe,łatwe i pięknie wygląda.

Składniki

  • *przepis na tortownice 21cm
  • WARSTWA 1 -1 czekolada gorzka 90-100g -250 ml mleka -100 ml śmietanki 30%
  • -1 łyżeczka kakao -łyżeczka cukru pudru -1,5 łyżeczki żelatyny -125 ml wrzątku
  • WARSTWA 2 -1 czekolada mleczna 90-100g -250 ml mleka -100 ml śmietanki 30%
  • -1 łyżeczka cukru pudru -1,5 łyżeczki żelatyny -125 ml wrzątku
  • WARSTWA 3 -1 czekolada biała 90-100g -250 ml mleka -100 ml śmietanki 30%
  • -łyżeczka cukru pudru -1,5 łyżeczki żelatyny -125 ml wrzątku
  • DODATKOWO okrągłe biszkopty
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. * Polecam odłamać sobie z każdej czekolady po kostce (do dekoracji)
    Z każdą warstwą postępujmy tak samo

    Do garnka dajemy połamaną czekoladę (najpierw gorzką) i kakao
    zalewamy mlekiem i wstawiamy na gaz,mieszamy co chwilę do rozpuszczenia czekolady.

    W 125 ml rozpuszczamy żelatynę i dokładnie mieszamy, gdy mleko zaczyna się gotować ściągamy z gazu i wlewamy do masy żelatynę. Dokładnie mieszamy,studzimy.

    Gdy masa jest w temp pokojowej,ubijamy śmietankę z cukrem pudrem i dodajemy ja do masy (masa jest lejąca na tym etapie)

    Następie masę wstawiamy do lodówki by trochę zgęstniała ,bo jakbyśmy zalali biszkopty taką płynną to by się podniosły :)

  2. Gdy masa jest lekko gęsta (przypomina budyń) mieszamy ją i wykładamy na biszkopty.
    Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.


    Tak postępujemy z pozostałymi warstwami czyli z czekoladą mleczną i białą.

    Przygotowanie ciasta trochę trwa,bo trzeba czekać aż poszczególne warstwy się zetną,ale warto :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń