Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto "Kora orzechowa"

Ciasto Kora orzechowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 344 Ocena: 3932

Dodano:

Odsłon: 8830

Ciasto z dwoma plackami bezowymi. Przełożone kremem budyniowym i ciasteczkami Delicje. Ciasto z brzoskwiniami i oblane galaretką. Ciasto bardzo pyszne.

Składniki

  • BEZA:
  • -8 białek -1 szklaka cukru -3 żółtka
  • -200 g. mielonych orzechów -100 g. kokosu
  • -1 budyń toffi -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • OWOCE:-1 puszka brzoskwiń
  • MASA BRZOSKWINIOWO-TOFFI:
  • -3/4 l. soku z brzoskwiń -5 łyżek cukru -5 żółtek
  • -2 budynie toffi -300 g.masła
  • CIASTKA:
  • -2 op. Delicji pomarańczowych -1/3 szklanki mocnej posłodzonej kawy
  • GALARETKA:
  • -4 galaretki brzoskwiniowe -5 szklanek wody
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. beza-Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem.Następnie dodawać po żółtku i ubić. Dodawać mielone orzechy, kokos i przesiany budyń z proszkiem. Ale już delikatnie mieszać łopatką. Podzielić na dwie blaszki 30x40, wyłożone papierem do pieczenia.Ja piekłam z termoobiegiem, dwie blaszki jednocześnie 30 min. w 160 *.Po upieczeniu, odwrócić na deskę i zdjąć papier.Jedną bezę włożyć z powrotem do blaszki, zabezpieczając wyżej boki.

  2. masa-Sok z odsączonych brzoskwiń uzupełnić wodą do 3/4 l.(ja akurat tyle miałam bo został mi sok z innego ciasta, które też piekłam).
    Żółtka utrzeć z budyniami, cukrem i 1 szklanką soku. Resztę soku zagotować i ugotować na nim, budyń. Odstawić do przestygnięcia, od czasu do czasu mieszając. Albo przykryć ściśle folią spożywczą i czekać aż wystygnie. Utrzeć miękkie masło, dodając po trochu budyniu.Masę podzielić na trzy części.1/3 masy posmarować bezę w blaszce.

  3. Ciasteczka, przed ułożeniem, lekko maczać w przygotowanej kawie i układać na innej blaszce.(nasączeniem do góry,żeby nasiąkły).

  4. Na krem układać już czekoladową stroną do góry.

  5. Rozsmarować po ciastkach 1/3 masy.

  6. Przykryć drugą bezą i posmarować resztą masy.

    Ułożyć pokrojone brzoskwinie w plasterkach.

  7. Galaretki rozpuścić w przegotowanej wodzie i ostudzić do lekkiego tężenia.Zalać brzoskwinie w blaszce i schłodzić

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń