Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto "Porzeczkowa pychota"

Ciasto Porzeczkowa pychota

Autor:

Przepisów i artykułów: 83 Ocena: 963

Dodano:

Odsłon: 973

Pyszne ciasto z kremem budyniowym (bez ucierania) i orzeźwiającą czerwoną porzeczką w galaretce. Zamiast porzeczki można użyć innych owoców, np. świeżych lub mrożonych malin, czy borówek amerykańskich.

Składniki

  • Biszkopt:
  • Jaja kurze - 4 szt
  • Mąka pszenna tortowa - 4 łyżki
  • Mąka ziemniaczana - 4 łyżki
  • Cukier - 8 łyżek
  • Proszek do pieczenia - 1 i 1/2 łyżeczki
  • Krem budyniowy:
  • Mleko - 1 litr
  • Masło - 200 g
  • Budyń śmietankowy w proszku, z cukrem - 2 opakowania
  • Dodatkowo:
  • Kakaowe herbatniki petit-beurre - 20 szt
  • Ciastka typu "delicje" - 20 szt
  • Galaretka truskawkowa - 2 opakowania
  • Woda - 3 szklanki
  • Czerwona porzeczka - 1 szklanka
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Galaretka:
    Galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody i odstawić do przestudzenia. Po wystudzeniu włożyć galaretkę do lodówki, aby zaczęła lekko tężeć.

  2. Biszkopt:
    Formę o wymiarach ok. 36x23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek, mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na pianę, pod koniec ubijania dodając cukier. Do piany stopniowo dodawać po jednym żółtku, nadal ubijając, a następnie delikatnie wmieszać łyżką lub szpatułką mieszankę mączną. Masę biszkoptową wlać do formy i piec w temperaturze 180 st. C przez ok. 25-30 minut.

  3. Krem budyniowy:
    800 ml mleka zagotować z masłem, a w pozostałych 200 ml dokładnie rozmieszać proszek budyniowy. Wlać mieszankę do gotującego mleka i gotować ok. 1 minuty, ciągle mieszając.

  4. Połowę gorącego budyniu wylać na przestudzony biszkopt. Na warstwie budyniu ściśle ułożyć herbatniki.

  5. Na warstwę herbatników wylać drugą połowę budyniu i odłożyć ciasto do całkowitego wystudzenia – to ważne, aby nie stopiła się czekolada na delicjach.

  6. Po wystudzeniu na budyniu ułożyć delicje, a pomiędzy nie wysypać umyte i osuszone owoce porzeczki (bez ogonków).

  7. Na koniec wylać na ciasto tężejącą galaretkę i włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (29)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń