Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto "tęcza"

Ciasto tęcza

Autor:

Przepisów i artykułów: 245 Ocena: 4267

Dodano:

Odsłon: 3006

Ładnie się prezentuje i jest pyszne :)

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Biszkopt makowy:
    Białka ubić na sztywną,szklistą masę (można dodać szczyptę soli) dodając cukry.Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać łyżką do połączenia składników a następnie wsypać mak i delikatnie wymieszać.
    Wyłożyć ciasto na blaszkę (u mnie tortownica 24 cm) i piec w temp. 180 st ok 25-30 min (do "suchego patyczka")
    Biszkopt wystudzić,przekroić na dwa blaty,posmarować dżemem i złożyć lekko dociskając.

    Biszkopt żółty:
    Żółtka razem z dwoma całymi jajkami zmiksować na puszystą masę dodając cukry a następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać do połączenia składników.
    Ciasto wyłożyć na blaszkę i piec w temp.180 st ok 25-30 min(do "suchego patyczka")
    Biszkopt wystudzić i przekroić na dwa blaty.

  2. Każdą galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i odstawić do wystudzenia.

    Śmietankę ubić na sztywno,podzielić ją na połowę i do jednej części dodać galaretkę żółtą,(zmiksować) a do drugiej czerwoną (zmiksować)
    Obie masy wstawić do lodówki by nabrały konsystencji budyniu.

    Do formy w której piekły się biszkopty włożyć jeden blat biszkoptu żółtego,na niego nałożyć masę z żółtą galaretką,na to przełożony dżemem biszkopt makowy,na niego wyłożyć masę z czerwoną galaretką a następnie drugi blat biszkoptu żółtego.Delikatnie docisnąć i włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (18)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń