Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto Salceson z jabłkami

Ciasto Salceson z jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 171 Ocena: 3089

Dodano:

Odsłon: 11314

I dzisiaj przepis na szybkie i proste ciasto. Salceson jest taką wersją lekkiego murzynka z jabłkami. Przepis, który jest wart uwagi zwłaszcza tych, którzy zaczynają swoją przygodę w kuchni…. no i tych, którzy chcą w szybki sposób przygotować coś na ten dzisiejszy świąteczny dzień :) Przyznam, że mi bardzo smakował…

Składniki

  • 5 dużych jajek
  • 1,5 szklanki cukru (300 g)
  • 3 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej)
  • 3 łyżki kakao z górką
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody (można ją zastąpić proszkiem do pieczenia – w tym cieście wystarczy)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka rumu
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 szklanka oleju
  • + 5 dużych jabłek (obranych i pokrojonych w kostkę)
3-4 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Bialka oddzielmy od żółtek i ubijamy na sztywno.

  2. Gdy będą sztywne do białek dodajemy stopniowo połowę cukru z przepisu – po jednej łyżce. W drugiej misce ubijamy żółtka z resztą cukru, gdy ten się rozpuści wlewamy stopniowo olej – dosłownie po łyżeczce – masa powinna zgęstnieć. Białka łączymy z żółtkami.Do osobnej miski przesiewamy mąkę, proszek (ewentualnie sodę) oraz kakao wraz z cynamonem. Dodajemy do masy jajecznej cały czas mieszając, tak aby nigdzie nie powstały grudki mąki. „Doprawiamy” śmietaną, która uaktywnia proszek i sodę oraz rumem, który poprawia właściwości smakowe jak i konsystencję.

  3. Jabłka obrane i pokrojone w kosteczkę wrzucamy do masy. Blaszkę o wymiarach 25 na 35 cm (mniej więcej) wykładamy papierem do pieczenia i wylewam na nią ciasto z jabłkami. Pieczmy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 45 – 50 minut najlepiej z włączoną funkcją termoobiegu. Przed wyciągnięcie sprawdzamy patyczkiem czy nie ma surowych miejsc.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń