Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niby takie zwykłe, ucierane ciasto śliwkowe, ale z dodatkiem bezowych ”czapeczek” nabiera całkiem nowego wyglądu. Klasyk w zabawnym wydaniu.
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 201
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 201
Składniki
Masło ucieram z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodaję jajka, następnie skórkę otartą z cytryny i szczyptę soli, całość ucieram. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia mieszam w misce i dodaję stopniowo do masy, ucieram. Blaszkę (40 x 25) wykładam papierem do pieczenia i wlewam ciasto. Wyrównuję powierzchnię i układam połówki śliwek, wewnętrzną stroną do góry (żeby sok nie wlewał się do ciasta).
Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piekę 35 minut. W tym czasie ubijam białka na sztywno i pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier. Pianę przekładam do szprycy i wyciskam „czapeczki” na upieczone ciasto. Blaszkę ponownie wstawiam do piekarnika na 10 minut. Kiedy ciasto przestygnie, jest gotowe. Smacznego