Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto świąteczne

Ciasto świąteczne

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 7152

Dodano:

Odsłon: 41845

Kiedy zjadłam pierwszy kęs tego placka pomyślałam - to jest prawdziwy smak Świąt Bożego Narodzenia. Potem wydębiłam przepis od koleżanki Jowitki ( dzięki kobieto!) , a dziś - w nieco zmodyfikowanej wersji- przedstawiam go Wam. Mimo bezkarnie goniących po całym placku dzikich, choć całkiem nie pustych kalorii - gorąco polecam.

Składniki

  • CIASTO:
  • 3 szkl. mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 dag świeżych drożdży
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 łyżka olejku pomarańczowego
  • 5 żółtek ( białka zachować na potem)
  • 1 kostka margaryny
  • 2 łyżki kakao
  • FARSZ:
  • 1/2 kg śliwek suszonych
  • sok z 1 cytryny
  • skórka tarta z 1 cyryny
  • skórka tarta z 1/2 pomarańczy
  • 25 dag bakalii ulubionych
  • 5 białek
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Polewa:
  • 1 kostka margaryny
  • 5 łyżek wody
  • 3 łyzki kakao
  • .1/2 szkl. cukru
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Dzień przed pieczeniem: - zagnieść szybko składniki ciasta , podzielić je na 3 równe sobie części, do jednej z nich wmieszać kakao. 3 części ciasta - każdą osobno- .pozostawić w lodówce, - śliwki zalać wodą wymieszana z sokiem z 1 cytryny,

  2. Dzień pieczenia: - Śliwki pokroić na mniejsze kawałki, dodać bakalie, skórki, cynamon i wymieszać. - Na natłuszczona dużą blachę zetrzeć na dużych otworach tarki ciasto jasne, potem ciasto kakaowe, na to wyłożyć śliwki z bakaliami. Ubić piane z białek pod koniec dodając cukier . Piane wyłożyć na wierzch ciasta i na nią zetrzeć drugie jasno ciasto. Piec w tem 160-170 st. ok 50 min. - Składniki polewy rozpuścić na małym ogniu stale mieszając i wystudzić., Polać nią wystudzone ciasto, wierzch posypać kokosowym śnieżkiem. Smacznego i Wesołych Świąt - .

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

annawk 21 grudnia 2012 drożdże dodajemy bezpośrednio do ciasta - bez rozrabiania , tylko pokruszyć

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

HELEN70 20 grudnia 2012 MAM PYTANKO CZY DROŻDŻE JAKOŚ SPECJALNIE TRZEBA ROZRABIAĆ?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma82 28 listopada 2012 Dziękuję za przepis:)Na pewno wypróbuje:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

glazter2007 02 stycznia 2012 Już wiem co upiekę na skąd inąd pierwszy świąteczny weekend stycznia. Przecież muszę wypróbować ciasto i to szybciutko . Wygląda bardzo apetycznie . Pozdrawiam w Nowym Roku ale przed uroczystością Trzech Króli , więc świątecznie .

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 26 grudnia 2011 moja rodzina też za nim przepada, jest max świąteczne:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ptys 26 grudnia 2011 fantastyczne ciasto, pyszne!
już teraz zawsze będzie gościć na naszym stole w czasie świąt.
dziękuję za przepis :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

romir 25 grudnia 2011 REWELACJA!!!!!!!! Żaden makowiec czy inny piernik , tylko to CIASTO na święta!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 21 grudnia 2011 Jeszcze go nie jadłam, ale już teraz zgadzam się z Tobą że jest to idealne bożonarodzeniowe ciasto :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agata_gor 20 grudnia 2011 ślinotok po przeczytaniu przepisu.... to chyba o czymś świadczy;)
teraz już wiem co upiekę na święta, dziękuje za bardzo ciekawy przepis na szybki w przygotowaniu placek

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń