Do góry

Desery Przepis na:

ciasto szpinakowe - leśny mech

ciasto szpinakowe - leśny mech

Autor:

Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 64

Dodano:

Odsłon: 555

Ciasto o ciekawym kolorze i nietypowym wyglądzie. PS. Szpinak nie jest wyczuwalny w smaku :)

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. 1. Rozdrobnić szpinak blenderem i trochę go odcisnąć, ale nie za bardzo.
    2. Włączyć piekarnik na 180 stopni żeby się nagrzał.
    3. Jajka ubić z 2 szklankami cukru na gładką, puszystą masę.
    4. Dodać olej i miksować dalej.
    5. Dodać szpinak i połączyć z składnikami pozostałymi.
    6. Stopniowo, powoli dodawać mąkę.
    7. Przelać do wcześniej wysmarowanej formy.
    8. Piec koło 40 minut.

  2. 9. Ubić śmietanę z resztą cukru.
    10. Do bitej śmietany dodać mascarpone i delikatnie wymieszać.
    11. Dodać owoce - ja dodałam czerwoną porzeczę z odrobina zalewy.
    Mogą to też być dżemy lub świeże owoce np. jeżyny, maliny, truskawi, jagody, borówki.

  3. 12. Wymieszać wszystko dokładnie i po spróbowaniu w razie potrzeby dosłodzić czy dodać wanilii.

  4. 13. Górę ciasta odkroić na płasko i rozkruszyć.
    14. Pozostałe ciasto przekroić na 2 części.
    15. Po wystudzeniu przyłożyć kremem.

  5. 16. Posmarować kremem także po wierzchu i posypać na to rozkruszonym ciastem.
    17. Na wierzchu można jeszcze udekorować świeżymi owocami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń