Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto truskawkowe

Ciasto truskawkowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 237 Ocena: 1104

Dodano:

Odsłon: 195

Kiedy budzi się we mnie tęsknota za sezonem truskawkowym piekę ciasto truskawkowe z mrożonymi truskawkami - zawsze to jakaś namiastka lata:)

Składniki

  • Biszkopt:
  • cukier 0,5 szklanki
  • jajka 3 szt
  • mąka tortowa 2 łyżki kopiaste
  • mąka ziemniaczana 1 płaska łyżka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Masa truskawkowa:
  • masło 10 dag
  • kisiel truskawkowy 1 szt
  • galaretka truskawkowa 0,5 op
  • wrzątek
  • Mus truskawkowy:
  • truskawki 0,5 kg
  • galaretka truskawkowa 1 op
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Biszkopt:
    Jajka rozbijamy oddzielając białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec ubijania dodając cukier. Następnie nie przerywając ubijania dodajemy po jednym żółtku. Gdy masa jajeczna będzie już dobrze ubita dodajemy przesiane obie mąki i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Przekładamy do tortownicy /o średnicy ok. 18 cm/ wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy ok. 30 min. Biszkopt odstawiamy do wystudzenia - najlepiej na całą noc. Wystudzony biszkopt przekrawamy na dwa blaty, jeden blat układamy w tortownicy.
    Masa truskawkowa:
    Masło roztapiamy pilnując by się nie zagotowało. Galaretkę rozpuszczamy w 1/4 szklani wrzątku. Kisiel gotujemy w 1 szklance wody. Do gorącego kisielu od razu po przygotowaniu dodajemy galaretkę, stopione masło i energicznie dokładnie mieszamy. Przygotowaną masę szybko /masa szybko gęstnieje/ przekładamy na blat w tortownicy, wyrównujemy i przykrywamy drugim blatem, lekko dociskamy. Odstawiamy na 30 min. w chłodne miejsce.
    Mus truskawkowy:
    Truskawki ./mogą być mrożone lub świeże/ miksujemy, zagotowujemy i do gorącej pulpy wsypujemy 1 suchą galaretkę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. Zimną lekko tężejącą masę przekładamy na wierzch biszkoptu. Odstawiamy na godzinkę do lodówki do stężenia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń