Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon na świeże owoce jest doskonałą okazją aby upiec ciasto ucierane z ich wykorzystaniem. Oto przepis na wersję ze śliwkami. Więcej na blogu.
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 189
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 189
Składniki
Margarynę, cukier oraz mleko wkładamy do garnka i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia cukru ciągle mieszajac Masę zostawiamy do ostygnięcia Żółtka i białka z jajek ubijamy w osobnych miskach na puszystą pianę Do wystudzonej masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz żółtka i całość miksujemy Następnie dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy do połączenia składników Masę wylewamy na blachę wcześniej posmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą
Na wierzchu układamy owoce, w przypadku śliwek dzielmy je na dwa, drylujemy i kładziemy skórką do dołu Tak przygotowane ciasto pieczemy w piekarniku w 180° prze około 50 minut Ja dodatek można przygotować galaretkę którą polejmy wierzch ciasta Galaretkę przygotowujemy według zaleceń na opakowaniu, wstępnie schładzamy aż zacznie gęstnieć Po upieczeniu ciasto studzimy, zalewamy galaretką i zostawiamy do stężenia w chłodnym miejscu