Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ciasto z batonikami kokosowymi"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 190
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 190
Składniki
Batoniki pokrój na mniejsze kawałki. Do przesianej mąki pszennej dodaj mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia, wymieszaj. Do miski włóż miękki tłuszcz, wsyp cukier oraz cukier wanilinowy, utrzyj mikserem na jasną, puszystą masę. Następnie, nie przerywając ucierania, wbijaj po jednym jajku. Na koniec wsyp suche , wymieszaj.
Podłużną formę (keksówkę) posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą lub wyłóż papierem. Wlej 1/3 ciasta, rozłóż połowę batoników. Na to wylej 1/3 ciasta, rozłóż pozostałe batoniki i przykryj pozostałym ciastem. Piecz 50-60 minut w temperaturze 180°C.
Śmietankę wlej do rondelka, podgrzej. Gdy zacznie wrzeć, zdejmij z ognia, wrzuć połamaną na mniejsze kawałki czekoladę, odstaw na około 2 min. Następnie wymieszaj, aż czekolada się roztopi. Tak przygotowaną polewą udekoruj wystudzone ciasto.
80 minut. Porcja: 550 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie