Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z bezą i rabarbarem

Ciasto z bezą i rabarbarem

Autor: Dolcevita-in-my-kitchen

Przepisów i artykułów: 122 Ocena: 1066

Dodano: 12.04.2018

Odsłon: 9805

Pyszne ciasto z rabarbarem. Rabarbaru nie obieramy ze skórki, nie trzeba go wcześniej gotować, wszystko będzie dobrze, a ciasto jest przepyszne. Polecam serdecznie.

Składniki

  • 600 g rabarbaru( ze skórką)
  • 150 g mąki pszennej
  • 75 g skrobi ziemniaczanej
  • 1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g margaryny( temperatura pokojowa)
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 4 żółtka
  • 1 całe jajko
  • na bezę:
  • 4 białka
  • 175 g cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • * odrobina masła do formy
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. 1. Rabarbar umyć, pokroić na kawałki 3 centymetrowe. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

  2. Mąkę, skrobię ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać. Miękką margarynę utrzeć z cukrem i ekstraktem wanilii na pianę. Dodawać po żółtku ucierając, na koniec dodać całe jajko. Następnie po łyżce dodawać przesianą mąkę.

  3. Foremkę o średnicy 26 centymetrow cieniutko nasmarować masłem. Ciastem wyłożyć foremkę, najlepiej mi się to udaje, gdy rozwałkuję ciasto między dwoma arkuszami folii spożywczej. Na ciasto kładziemy kawalki rabarbaru. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180 stopni około 40 minut.

  4. Białka ubijamy z cukrem i sokiem z cytryny na sztywną pianę. Łyżką rozprowadzamy pianę na podpieczonym cieście, można użyć tez rękawa cukierniczego. Posypujemy płatkami migdałowymi. Wstawiamy do piekarnika na jeszcze 20 minut. Jeśli masa zacznie ciemnieć, można troszkę zmniejszyć temperaturę. Beza powinna zostać jasna.

    Całkowity czas pieczenia: 60 minut

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (26)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

rurkazkremem 09 maja Uwielbiam bezę :D połączenie bezy i rabarbaru, pycha!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewa_G 16 kwietnia Bardzo lubię takie połączenie:) I właśnie mi uzmysłowiłaś, że choć jeszcze nie widziałam u siebie w sklepach rabarbaru, to już coraz bliżej do tego aż wszędzie będzie go pełno:)))) Odpowiedzi: 5 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

KORAL 12 kwietnia Bezę natychmiast bym zjadła, pyszne ciasto :) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 12 kwietnia Tak to apetycznie wyglada, ze nie moge sie napatrzec na Twoja prace! Odpowiedzi: 2 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 12 kwietnia Rabarbar, to smak dzieciństwa, babcia różne ciacha z nim robiła.
Twoje jedno z nich przypomina, bo o pewne składniki za czasów słusznie minionych było wtedy trudno :D
Odpowiedzi: 2 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bryssska 12 kwietnia Pięknie wygląda, już nie mogę się doczekać kiedy mój rabarbar dojrzeje ;-) Odpowiedzi: 2 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń