Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z dulce de leche

Ciasto z dulce de leche

Autor:

Przepisów i artykułów: 160 Ocena: 2932

Dodano:

Odsłon: 6338

Bardzo słodkie ciasto o intensywnym karmelowym posmaku.

Składniki

  • mąka, 200 g
  • masło, 200 g
  • jajka, 2 sztuki
  • Dulce de leche/ Masa kajmakowa, 150 g
  • cukier puder, 120 g
  • proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
  • soda, 1/4 łyżeczki
  • ekstrakt z wanilii, 1 łyżeczka
  • SKŁADNIKI NA MASĘ: Masło, 100g
  • SKŁADNIKI NA MASĘ: Cukier puder, 200 g
  • SKŁADNIKI NA MASĘ: Dulce de leche/ Masa kajmakowa, 75 g
  • SKŁADNIKI NA MASĘ: Ekstrakt z wanilii, 1 łyżeczka
  • SKŁADNIKI NA MASĘ: Czekolada do dekoracji, 5 łyżek
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz sodą. W innej miseczce ucieramy masło z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę. Następnie dodajemy stopniowo dulce de leche i mieszamy do połączenia. Do masy dodajemy jajka, ekstrakt z wanilii i ponowie mieszamy. Gdy masa jest już ładnie połączona dodajemy suche składniki, czyli mąkę z proszkiem, sodą i wszystko mieszamy mikserem. Tortownicę o śr. ok 26 cm smarujemy masłem i oprószamy cukrem sypkim. Ciasto przekładamy do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, 190 C na 30-40 min. Jeśli zauważymy, że skórka robi się mocno brązowa należy przykryć folią lub papierem do pieczenia. Ciasto sprawdzamy patyczkiem i jeśli jest suchy wyciągamy z piekarnika. Po ostudzeniu nakładamy na wierzch masę i dekorujemy Wszystkie składniki na masę przekładamy do garnuszka i ciągle mieszając podgrzewamy do uzyskania gładkiej konsystencji.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń