Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ciasto z dynią i cynamonem"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 677
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 106
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 44
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2710
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 677
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 106
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 44
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2710
Składniki
Z zimnego masła, cukru pudru i 15 dag mąki szybko zagnieść kruche ciasto. Włożyć je do lodówki na pół godziny. Po tym czasie wyłożyć nim blachę i podpiec w nagrzanym do 180°C piekarniku na złoty kolor.
W tym samym czasie ugotować umytą dynię w lekko osolonej wodzie, aż będzie miękka. Gdy nieco przestygnie obrać ją i pokroić w drobną kostkę.
Żółtka utrzeć na puch z łyżką cukru. Białka ubić z resztą cukru i delikatnie połączyć z masą żółtkową i dynią. Do masy dodać mąkę wymieszaną z mielonymi migdałami, proszkiem, cynamonem i otartą skórką z pomarańczy. Bardzo delikatnie wymieszać. Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej mąką formy. Piec w nagrzanym do 200°C piekarniku ok. 30 minut, ostudzić.
Podpieczony spód z posmarować marmoladą pomarańczową i położyć na nią ciasto dyniowe. Delikatnie docisnąć, aby warstwy dobrze się skleiły.
<strong>Superrada</strong>
Wierzch ciasta można posmarować również cienką warstwą marmolady (również pomarańczowej, dodając do niej nieco imbiru) i posypać uprażonymi lekko płatkami migdałów.Źródło: Twoje Imperium