Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z jeżynami i borówką amerykańską

Ciasto z jeżynami i borówką amerykańską

Autor:

Przepisów i artykułów: 157 Ocena: 504

Dodano:

Odsłon: 133

Ciasto kruche o smaku pomarańczy z jeżynami i borówką, pod kołderką z pianki i galaretki jest wyjątkowo smaczne.

Składniki

  • Ciasto
  • mąka pszenna 25 dag
  • masło 12 dag
  • cukier puder 10 dag
  • 1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • żółtka 3 szt
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • Pianka
  • białka 4 szt
  • cukier puder 4 łyżki
  • mąka tortowa 1 łyżka
  • budyń waniliowy 3 łyżki
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • cukier waniliowy 1 łyżka
  • Pozostałe składniki
  • jeżyny 1,5 szkl
  • borówka amerykańska 1,5 szkl
  • Biszkopty 4-5 szt
  • galaretka czerwona 2 szt
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać starte na tarce zimne masło, otartą skórkę z pomarańczy, cukier puder, sok z cytryny i żółtka

  2. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny. Następnie rozwałkować i włożyć do wyłożonej papierem do pieczenia kwadratowej formy o średnicy 25 cm, nakłuć widelcem. Wstawić na 7-8 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.

  3. Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, posypać zmiksowanymi biszkoptami, wsypać umyte i osuszone owoce.

  4. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier waniliowy i cukier puder. Pod koniec dodać sok z cytryny, przesianą mąkę i proszek budyniowy, delikatnie wymieszać, wyłożyć na ciasto.

  5. Ciasto ponownie włożyć do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piec około 15-20 minut.

  6. Galaretki wymieszać w 3 szkl wrzącej wody, odłożyć do stężenia. Na zimne ciasto wylać tężejącą galaretkę i schłodzić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń