Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z kremem chałwowym, biszkoptami i kawową pianką.

Ciasto z kremem chałwowym, biszkoptami i kawową pianką.

Autor: babeczka35

Przepisów i artykułów: 17 Ocena: 102

Dodano: 06.05.2018

Odsłon: 588

Witajcie :) Dzisiaj mam dla Was pyszne ciasto. Kto chętny to poczęstuję kawałeczkiem i nawet zrobię filiżankę aromatycznej i pysznej kawy. Ciasto jest bardzo pyszne, mięciutki kakaowy biszkopt, krem o smaku chałwowym i lekka kawowa pianka, a dodatkowo w środku biszkopty i czekolada na wierzchu. Same pyszności, więc czego chcieć więcej. Bardzo polecam. Zapraszam :)

Składniki

  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki mąki tortowej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 lekko kopiaste łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem budyniowy:
  • 500 ml mleka
  • 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
  • 2 kopiaste łyżki cukru pudru
  • 20 dag ulubionej chałwy ( u mnie waniliowa )
  • 20 dag masła lub margaryny
  • Pianka:
  • 330 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 5 kopiastych łyżek kawy cappuccino o smaku śmietankowym
  • 2 kopiaste łyżki żelatyny spożywczej
  • 5 łyżek gorącej wody
  • cukier puder do smaku
  • Dodatkowo:
  • 5 dag mlecznej czekolady
  • około 15 dag okrągłych biszkoptów
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia i kakao, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony i studzimy.

  2. Krem budyniowy: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzimy. Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy, następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy aż krem będzie puszysty. Na koniec dodajemy pokruszoną chałwę i dokładnie ucieramy. Jeżeli uznamy, że krem jest zbyt mało słodki to można dodać jeszcze cukru pudru, jak dla mnie to takie proporcje są w sam raz. Gotowy krem rozsmarowujemy na biszkopcie. Na kremie w równych rzędach układamy biszkopty.

  3. Pianka: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, kawę i cukier puder do smaku i dokładnie ubijamy, na koniec dodajemy przestudzoną i płynną żelatynę i dokładnie ubijamy. Piankę wykładamy równomiernie na kremie i biszkoptach.

  4. Chłodzenie: Tak wykonane ciasto wkładamy do lodówki do stężenia na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Im dłużej się chłodzi to tym lepiej będzie się kroiło.

  5. Podanie: Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ciasto kroimy, posypujemy z wierzchu czekoladą i podajemy. Smacznego życzę.

    Rady:
    Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
    Ciasto można pokroić na około 30 kawałków.
    Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.
    U mnie chałwa o smaku waniliowym.
    Można użyć kawy cappuccino o dowolnym smaku.
    Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
    Zamiast kremówki można ubić 2 śmietanki typu ,, Śnieżka '' w 350 ml zimnego mleka.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

DomowaPiwniczka 06 maja jak słyszę chałwa albo sezam, to język mi ucieka nie powiem gdzie:) ciekawe czy uda się wersja bezglutenowa i produkty od podstaw :) musi być pyyyszne :) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń