Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witajcie :) Dzisiaj mam dla Was pyszne ciasto. Kto chętny to poczęstuję kawałeczkiem i nawet zrobię filiżankę aromatycznej i pysznej kawy. Ciasto jest bardzo pyszne, mięciutki kakaowy biszkopt, krem o smaku chałwowym i lekka kawowa pianka, a dodatkowo w środku biszkopty i czekolada na wierzchu. Same pyszności, więc czego chcieć więcej. Bardzo polecam. Zapraszam :)
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 351
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 47
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 370
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 811
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 351
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 47
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 370
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 811
Składniki
Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia i kakao, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony i studzimy.
Krem budyniowy: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzimy. Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy, następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy aż krem będzie puszysty. Na koniec dodajemy pokruszoną chałwę i dokładnie ucieramy. Jeżeli uznamy, że krem jest zbyt mało słodki to można dodać jeszcze cukru pudru, jak dla mnie to takie proporcje są w sam raz. Gotowy krem rozsmarowujemy na biszkopcie. Na kremie w równych rzędach układamy biszkopty.
Pianka: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, kawę i cukier puder do smaku i dokładnie ubijamy, na koniec dodajemy przestudzoną i płynną żelatynę i dokładnie ubijamy. Piankę wykładamy równomiernie na kremie i biszkoptach.
Chłodzenie: Tak wykonane ciasto wkładamy do lodówki do stężenia na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Im dłużej się chłodzi to tym lepiej będzie się kroiło.
Podanie: Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ciasto kroimy, posypujemy z wierzchu czekoladą i podajemy. Smacznego życzę. Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Ciasto można pokroić na około 30 kawałków. Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy. U mnie chałwa o smaku waniliowym. Można użyć kawy cappuccino o dowolnym smaku. Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Zamiast kremówki można ubić 2 śmietanki typu ,, Śnieżka '' w 350 ml zimnego mleka.