Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z lekką kruszonką

Ciasto z lekką kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 1757 Ocena: 14900

Dodano:

Odsłon: 2

Smaczny pomysł na "Ciasto z lekką kruszonką"

Składniki

  • 100 g mielonych orzechów laskowych
  • 300 g mąki
  • 225 g cukru
  • 2 torebki cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • 5 jajek
  • 175 g masła
  • 1 mango
  • 500 g mielonego twarogu
  • 150 g gęstej kwaśnej śmietany
  • łyżka soku cytrynowego
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g orzechów laskowych w całości
  • 2 łyżeczki cukru pudru do posypania
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Tortownicę o średnicy 26 cm posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Mielone orzechy zrumień na patelni bez tłuszczu. Gdy tylko zaczną się rumienić, przesyp je na talerzyk i pozostaw do wystudzenia. Potem wymieszaj je z mąką, 150 g cukru oraz solą i jednym opakowaniem cukru wanilinowego. Dodaj jeszcze masło i wbij jajko. 

  2. Z tych wszystkich składników zagnieć kruszonkę. Odważ jej 300 g i odłóż na talerz. Pozostałą kruszonką wylep spód i brzeg formy do wysokości ok. 2 cm.

  3. Mango umyj, miąższ odetnij od pestki, obierz i pokrój w kostkę. Twaróg utrzyj ze śmietaną, resztą cukru i drugim cukrem wanilinowym. Wbij pozostałe 4 jajka, wlej sok cytrynowy i wsyp skórkę z cytryny. Na koniec masę serową wymieszaj z mąką ziemniaczaną, a także kostkami mango.

  4. Masę rozsmaruj na spodzie w formie. Wierzch wyrównaj. Wstaw do piekarnika i piecz 50 minut w temperaturze 200 °C. Orzechy laskowe posiekaj, wymieszaj z odłożoną kruszonką.

  5. Na 25 minut przed końcem pieczenia sernik posyp kruszonką z orzechami. Ciasto oprósz cukrem pudrem.

  6. Czas przygotowania: 90 minut.

  7. Cena porcji: ok. 6,5 zł. Kalorie: porcja 370 kcal

    Źródło: Na żywo

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń