Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ciasto z nadzieniem marcepanowym"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 661
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 97
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 31
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2698
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 661
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 97
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 31
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2698
Składniki
Do ciasta, jeszcze przed pieczeniem, możesz dodać kawałeczki pomarańczowej, kandyzowanej skórki albo rodzynki. Jego smak będzie jeszcze ciekawszy.
Mąkę przesiej wraz z cukrem pudrem do misy. Dodaj pokrojone na kawałki masło oraz jajko i zagnieć gładkie ciasto. Następnie uformuj je w kulę i odłóż w chłodne miejsce na ok. godzinę. Po wyjęciu rozwałkuj na okrągły placek o grubości ok. 3 mm.
Brytfannę z wyższą krawędzią wyłóż papierem do pieczenia, a następnie rozłóż w niej ciasto tak, aby uformować wyższą krawędź.
Marcepan pokrój na małe kawałki, a potem utrzyj z jajkami i ma- słem. Rozsmaruj nadzienie na cieście w brytfannie. Piecz całość w nagrzanym piekarniku przez ok. 40 minut w temperaturze 180°C.
Porzeczki oczyść, opłucz i osusz. Następnie rozłóż je na ostygniętym cieście. Galaretkę przygotuj wg przepisu na opakowaniu. Lekko stężałą wyłóż na porzeczki. Placek w brytfannie wstaw do lodówki. Czas przygotowania: 70 minut. Cena porcji: ok. 3,5 zł. Kalorie: porcja 342 kcal.Źródło: Na żywo