Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z porzeczką

Ciasto z porzeczką

Autor:

Przepisów i artykułów: 143 Ocena: 1624

Dodano:

Odsłon: 495

Przepyszne ciasto, które wydaje sie być pracochłonne, ponieważ składa się z warstwy kruchej i biszkoptowej. Jest jednak proste do zrobienia, bo warstwy pieczemy równocześnie. Genialne w smaku, pachnące orzechami, słodkie, ale przełamane kwaśną porzeczką. Gorąco polecam.

Składniki

  • Kruche ciasto:
  • 120 g mąki
  • 100 g masła
  • 60 g cukru pudru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 60 g orzechów laskowych, zmielonych
  • 1 żółtko
  • sól
  • 100 g dżemu z porzeczki
  • Ciasto biszkoptowe:
  • 3 jaja
  • 120 g cukru
  • cukier wanilinowy
  • 120 g orzechów laskowych, zmielonych
  • 80 g mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g czerwonej porzeczki
> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Składniki na kruche ciasto szybko zagnieść. Ciasto rozwałkować, przełożyć do foremki (o średnicy 26cm ) wyłożonej papierem, posmarować dżemem.

  2. Ciasto biszkoptowe: Jaja ubij z cukrem i cukrem wanilinowym na pianę, dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem i orzechami. Rozsmaruj na kruchym cieście, posyp porzeczkę. Piec w nagrzanym piekarniku w temp.180 stopni 40-50 minut. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (33)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń